Bij een zwaar treinongeval vlakbij het station in Leuven zijn 1 dode en 27 gewonden gevallen. De trein tussen Leuven en Binche had net het station in Leuven verlaten en reed nog niet aan hoge snelheid.

Een wagon kantelde en viel in de berm. Alle gewonden konden zelf uit de trein stappen.   Onderzoek van het parket wees uit dat een 21-jarige jongeman uit Waals-Brabant die om het leven kwam, wel degelijk op de trein zat.

Er zijn ook 27 gewonden gevallen, waarvan drie zwaargewonden. Veertien mensen zijn overgebracht naar het UZ Gasthuisberg en het Heilig Hartziekenhuis. 57 mensen inzittenden bleven ongedeerd.

Premier Michel

Premier Charles Michel heeft zaterdag een bezoek gebracht aan de plaats van de ramp. De premier laat zaterdag ook weten dat hij zijn medeleven betuigt met de slachtoffers en familieleden van het treinongeval. "Dank aan de hulpdiensten voor snelle interventie".

Treinverkeer onderbroken

Door het incident is het treinverkeer momenteel onderbroken tussen Leuven en Brussel. De sporen en de bovenleiding raakten ook flink beschadigd. Het treinverkeer van en naar Leuven is volledig stilgelegd en zal niet meteen weer opgestart kunnen worden, zegt Frédéric Petit, van spoornetbeheerder Infrabel.

'De schade is vooral groot aan de spoorinfrastructuur. De bovenleidingen zullen nog een hele tijd niet functioneren', stelt Petit. 'Leuven is een belangrijk knooppunt voor het treinverkeer. Het belangrijkste gevolg is dat Brussels Airport onbereikbaar is vanuit de hoofdstad van Vlaams-Brabant.

Er worden bussen ingezet naar Mechelen. Van daaruit kunnen mensen op de luchthaven in Zaventem geraken.'

Het onderzoek naar de oorzaak loopt volop.

(Belga)