Begin je op 1 juli aan de zomervakantie? Hou er dan rekening mee dat er heel wat verandert. Het begin van de nieuwe maand brengt heel wat wijzigingen met zich mee en deze kunnen een invloed hebben op de portefeuille.

Derdebetalersregeling voor mensen met laag inkomen

Vanaf 1 juli kunnen huisartsen de derdebetalersregeling toepassen bij patiënten met een laag inkomen. Dit is echter nog niet verplicht want er geldt nog een overgangsperiode tot 1 oktober. Ongeveer 1,9 miljoen mensen kunnen genieten van deze maatregel. Zij betalen het remgeld (net als iedereen) aan de dokter, maar ze moeten het deel dat de andere Belgen terugkrijgen niet eerst zelf betalen. Op die manier wil De Block de gezondheidszorg toegankelijker maken voor mensen die het moeilijk hebben.

Prosumententarief voor zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan moet je vanaf 1 juli meebetalen voor het gebruik van het net. Dit 'prosumententarief' hangt af van het vermogen van je zonnepanelen en de distributienetbeheerder. Heeft de installatie een vermogen van 4,2 kW, dan kost dat jaarlijks tussen 194,3 euro en 307,4 euro.

Vastgoed schenken: makkelijker en goedkoper

De schenkbelasting voor vastgoed wordt lager op 1 juli. Die belasting kon voor iemand met een beperkte of geen familieband oplopen tot tachtig procent. Hierdoor werd vastgoed vaak overgeërfd. Nu wordt het schenken niet alleen goedkoper, maar ook eenvoudiger. Er komt een nieuwe categorie naast schenkingen in rechte lijn en tussen partners. Bovendien gaat het aantal tarieftrappen van negen naar vier. De schenkbelasting geldt enkel voor het Vlaamse Gewest, al kan het op termijn ook gelden voor eigendommen in Wallonië en Brussel.

Jachtplannen nu ook digitaal

Voortaan kan je de jachtplannen digitaal opvragen om na te kijken of je perceel werd ingekleurd als jachtgebied. Jagers in Vlaanderen moeten zo'n jachtplan indienen om aan te tonen dat ze over ten minste veertig hectare aaneengesloten terrein beschikken. Tot voor kort kon zo'n plan enkel op papier ingediend worden.

Verhoogde Heffingstarieven op afvalverwerking

Vanaf 1 juli voert de Vlaamse regering een verhoging in van de afvalstoffenheffing met maar liefst 50 procent. Dit kadert in het principe van 'de vervuiler betaalt' en draagt er volgens minister van Omgeving Joke Schauvliege toe bij dat recyclage en hergebruik gestimuleerd wordt.

Gelegenheidsarbeiders mogen langer werken in de horeca

Horecazaken mogen vanaf 1 juli dubbel zoveel dagen gebruik maken van gelegenheidsarbeiders. Nu zijn dat tweehonderd dagen in plaats van honderd. Op deze manier krijgen horeca-uitbaters de kans om genoeg personeel in te zetten op drukke dagen. De maatregel geldt enkel voor de uitbaters. De arbeiders zelf mogen nog altijd elk maximaal 50 dagen per jaar gelegenheidsarbeid uitvoeren.

MIVB stopt met verkoop papieren vervoersbewijzen voor 5 en 10 ritten

De papieren vervoersbewijzen voor 5 en 10 ritten van de vervoersmaatschappij MIVB worden vanaf 1 juli niet langer verkocht. Reizigers moeten overstappen op de MOBIB-chipkaart. De eerder aangekochte rittenkaarten blijven tot midden 2016 geldig, maar nieuwe voertuigen zullen niet meer worden uitgerust met de oranje ontwaardingstoestellen. Dit heeft als gevolg dat de reiziger met een papieren vervoersbewijs niet meer op elk traject zal kunnen reizen.

Geen ereloonsupplementen meer in daghospitaal en twee- of meerspersoonskamers

Vanaf juli kunnen specialisten niet langer ereloonsupplementen vragen aan patiënten die verblijven in het daghospitaal en twee- of meerspersoonskamers. Dat verbod bestond al langer, maar is nu uitgebreid naar daghospitalisatie. Maggie De Block, minister van Volksgezondheid, wil op die manier dat iedere patiënt recht heeft op dezelfde kwaliteit van zorgverstrekking.

NMBS sluit loketten

NMBS start vanaf vandaag met het sluiten van loketten in 33 stations. Het personeel kan elders aan de slag. Daarnaast zullen loketten in 25 andere stations minder lang open blijven. De reden van deze beslissing? Reizigers kopen hun tickets steeds vaker online of bij de automaten. Hierdoor zijn de loketten overbodig geworden.  Bron: deredactie.be