De Sociale Inlichtings- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft vorig jaar 4.560 zwartwerkers betrapt. Liefst 32 procent van de werknemers die in 2012 onverwachts een bezoekje kregen van de Sociale Inspectie, kon geen arbeidscontract voorleggen.

De controles spitsten zich vooral toe op de bouwsector en de horeca.

De SIOD bundelt de gegevens over sociale fraude in 21 arrondissementen. De dienst voerde vorig jaar 14.096 controles uit op de werkvloer, aanzienlijk meer dan het streefcijfer van 11.000 inspecties dat voor 2012 was vooropgesteld.

Het meeste zwartwerk werd vastgesteld in de arrondissementen Nijvel (52 procent) in Waals-Brabant, Bergen (46 procent) in Henegouwen en Brussel (44 procent).

In Vlaanderen haalt Turnhout (37 procent) de hoogste score, gevolgd door Antwerpen (34 procent), Mechelen (32 procent) en Gent (32 procent).

Volgens de SIOD worden de inspecties almaar efficiënter doordat de inspectiebezoeken almaar beter voorbereid en gecoördineerd worden. "De verschillende inspectiediensten werken steeds beter samen en dat komt de doelgerichtheid ten goede", luidt het.

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) hangt rechtstreeks af van de ministers van Werk, Sociale Zaken en Justitie, van de minister voor de Zelfstandigen en van de staatssecretaris voor Fraudebestrijding.

(belga)