Bij een explosie in een kunstmestfabriek in de stad Waco, gemeente West in de Amerikaanse staat Texas is vannacht een nog onbekend aantal doden gevallen. Gevreesd wordt voor tientallen slachtoffers. Er wordt daarnaast door Amerikaanse media gesproken over honderden gewonden. De oorzaak is nog onbekend.

De explosie veroorzaakte een aardbeving van 2.1 op de schaal van Richter die grote schade aanrichtte aan nabijgelegen gebouwen. Een nog onbekend aantal panden, waaronder een bejaardentehuis, zijn ingestort. Dit verpleeghuis is geëvacueerd, onduidelijk is nog of hier gewonden vielen. De ontploffing was op een afstand van zeventig kilometer hoorbaar.

Op beelden die vanuit de lucht zijn gemaakt is te zien dat er nog branden woeden in de resten van de fabriek en enkele omliggende gebouwen. Autoriteiten roepen iedereen in de omgeving op het gebied zo snel mogelijk te verlaten. Gevreesd wordt dat door het stormachtige weer het vuur de komende uren verder zal worden verspreid. De brandweer gaat in de omgeving nu van deur tot deur om mensen te evacueren.

Update 8.45u :

De ontploffing in de fabriek deed zich voor rond 20 uur 's avonds plaatselijke tijd (2.50 uur vannacht onze tijd). Op foto's is te zien dat er nog steeds een brand woedt en er hangt ook een grote zwarte rookpluim boven de omgeving.

Het ging om een erg krachtige ontploffing, die tientallen kilometers ver werd gevoeld. Wat de explosie heeft veroorzaakt, is nog onduidelijk. Veel gebouwen in de buurt, waaronder een verzorgingstehuis en een school, zijn zwaar beschadigd.

Uit het tehuis werden ruim 130 mensen geëvacueerd (zie foto onder). De school was op het moment van de explosie gesloten. Er is ook sprake van 5 huizenblokken, in totaal 60 tot 80 woningen, die (gedeeltelijk) vernield zijn.

Er waren al vrijwillige brandweerlui aanwezig voor de explosie plaatsvond. Er was dus eerst al een brand op de site. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Ambulances en helikopters worden gebruikt om de gewonden te evacueren. Een vlakbij gelegen sportcentrum doet dienst als noodhospitaal. De wijde omgeving is afgesloten.

Er is nog altijd ontploffingsgevaar en dat bemoeilijkt het werk voor de hulpdiensten. Teams gespecialiseerd in het opruimen van gevaarlijke stoffen zijn ook ter plaatse. Onder meer het giftige ammoniak wordt gebruikt in de fabriek. Er wordt op dit moment dan ook niet geblust omdat het te gevaarlijk is.