Op het Muntplein in Brussel hebben enkele 100-en horeca-uitbaters uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel betoogd tegen de invoering van de witte kassa. Die kassa's moeten zwartwerk in de horeca moeilijker maken. De sector vraagt de regering om compenserende maatregelen. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) belooft te werken aan een oplossing.

Ondernemers in de horeca moeten zich ten laatste op 28 februari registreren voor de witte kassa. Horeca Vlaanderen maakte in augustus al bekend dat de invoering daarvan tot 68.000 banen kan kosten in de sector, als de regering niet de nodige maatregelen neemt.

Horeca Vlaanderen wijst erop dat ze niet gekant is tegen de invoering van de witte kassa, "maar dan moet dat gebeuren binnen een economisch kader dat haalbaar is", zegt Gerrit Budts, woordvoerder van Horeca Vlaanderen.

Concreet vraagt de koepelorganisatie onder meer een verlaging van de loonlasten voor vaste werknemers en een verlaging van de btw op drank. Daarnaast wil de sector de arbeidsduur verlengen, voor wie wil, tot 48 uur.  Foto archief NNieuws.