Woensdag 5 oktober, de ‘dag van de leerkracht’, wordt een echte feestdag in Vorselaar, het grootste onderwijsdorp van Vlaanderen. Het start vanaf halfacht met een ‘onderwijsontbijt’ op de markt. De gemeente en de Thomas More-hogeschool trakteren alle leerkrachten die in Vorselaar lesgeven, op koffie en 1.000 croissants.

De hogeschool heeft immers ook iets te vieren: om negen uur wordt de gerenoveerde campus van de Lerarenopleiding officieel geopend. Grootste onderwijsdorp van Vlaanderen Vorselaar telt amper 7.700 inwoners, maar met meer dan 3.500 leerlingen, studenten, leerkrachten en docenten mag de Kempense gemeente zich met recht en reden het 'grootste onderwijsdorp van Vlaanderen' noemen.

Onderwijsdorp

Vorselaar heeft niet alleen drie kleuterscholen, twee basisscholen en een secundaire school met 1.700 leerlingen - het Kardinaal Van Roey-instituut - maar ook een authentiek studentenleven dankzij de lerarenopleiding van Thomas More: 800 studenten, 70 kotstudenten én een echte studentenclub. Vorselaar is trots op al dat jonge onderwijsgeweld en de gemeente onderstreept dat graag op de Dag van de leerkracht.

Bijna 200 jaar onderwijstraditie

Vorselaar is eigenlijk al 200 jaar een begrip in het Vlaamse onderwijs, al sinds 1820 toen gravin van de Werve-Delafaille en priester Lodewijk Donche er een leerwerkschool voor meisjes oprichtten. Daaruit groeide de congregatie van de Zusters van de Christelijke Scholen van Vorselaar. Het werd een van de grootste congregaties van het land en ze speelde een belangrijke rol bij de uitbouw van het katholiek meisjesonderwijs in Vlaanderen.

In 1902 kwam er in Vorselaar een normaalschool, aanvankelijk alleen bedoeld voor de opleiding van de eigen zusters. Anno 2016 is de Lerarenopleiding van Vorselaar een campus van de Thomas More-hogeschool met 804 studenten in de opleidingen kleuteronderwijs (249), lager onderwijs (327) en secundair onderwijs (228).

Campus voor het onderwijs van morgen

De Lerarenopleiding van Thomas More beschikt in Vorselaar over twee aangrenzende gebouwen: het hoofdgebouw, de Dageraad tegen de Lepelstraat en daarachter de Globe. De Globe werd in 2005 in gebruik genomen, heeft een opvallende eigentijdse architectuur en biedt onderdak aan de bibliotheek, vergaderlokalen en het studentenrestaurant.

De Dageraad uit 1962 (leslokalen en kantoren) stak tot voor kort schril af tegen de moderne Globe. Vandaag is de Dageraad een nieuwe blikvanger in het centrum van Vorselaar.

Renovatie

Het gebouw werd het voorbije jaar grondig gerenoveerd en daar hing een prijskaartje van zes miljoen euro aan vast. Bij het ontwerp en de keuze van de materialen werd rekening gehouden met functionaliteit, esthetiek, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid.

Docenten en studenten zijn nu gehuisvest in een modern functioneel en studentvriendelijk gebouw, aangepast aan de eisen van het hoger onderwijs van morgen. De vernieuwde Dageraad is goed voor een oppervlakte van 5.400 m². Met de Globe erbij beschikt de Lerarenopleiding in Vorselaar over 8.100 m².

Onderwijskracht

Op de officiële opening is er niet alleen aandacht voor de ‘onderwijskracht’ van de vernieuwde campus, maar ook voor de link met de lange onderwijstraditie in Vorselaar. Tijdens de plechtigheid worden de zusters én een typische Vorselaarse onderwijsfamilie, de familie Valckx, die tal van leerkrachten in haar rangen telt, letterlijk en symbolisch in de bloemetjes gezet.