Sinds het begin van de regering-Michel zijn er in ons land ruim 100.000 banen bijgekomen. Dat blijkt uit cijfers die de Nationale Bank publiceerde. De privésector is goed voor bijna twee op de drie nieuwe jobs.

Sinds oktober 2014 zijn er in totaal 104.900 jobs bijgekomen: 47.900 in het eerste regeringsjaar en 57.000 in het tweede. 41.000 van die jobs zijn banen bij de overheid in brede zin -o.a. onderwijs, gezondheidszorg en cultuur.

De andere, twee derde van de nieuwe banen, zijn gecreëerd in de privésector. Opvallend is dat de werkgelegenheid in industrie en bouw niet verder afkalft, integendeel."Het dieptepunt voor de bouw en de verwerkende nijverheid was het vierde kwartaal van 2015, maar sindsdien zijn er ook daar jobs bijgekomen", zegt hoofdeconoom Peter Vanden Houte van ING.

Volgens ING is de toename te danken aan het economisch herstel, maar ook aan de regeringsmaatregelen om de concurrentiekracht van de bedrijven te verbeteren.

De regering-Michel doet het inzake jobcreatie een stuk beter dan de twee vorige regeringen Leterme-Van Rompuy en Di Rupo, maar de sterkste regeringsstart is het niet. De paars-groene regering onder leiding van Guy Verhofstadt creëerde in haar eerste twee jaar 147.700 jobs.

De Nationale Bank vermoedt wel dat de jobcreatie op peil zal blijven. Ze schat dat er ook volgend jaar 46.500 banen bijkomen. (vrt)

Beeld NNieuws.