U bent hier

1001 leerlingen met en zonder handicap sporten samen in vier provinciale domeinen

Mol | Neteland | Provincie Antwerpen
17.05.2017 - 22.10u
Door: Mark Jaspers

Provincie Antwerpen sensibiliseert jongeren via vier inclusieve sportdagen over G-sport. Onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan' organiseert het G-sportfonds van provincie Antwerpen vier inclusieve sportdagen in evenveel verschillende provinciale domeinen: Zilvermeer (Mol), De Nekker (Mechelen), De Schorre (Boom) en het Sportcentrum Peerdsbos (Brasschaat).

Tijdens een inclusieve sportdag sporten jongeren met en zonder handicap samen en leren ze elkaars mogelijkheden en beperkingen kennen. Verspreid over vier sportdagen doen zo'n 1001 leerlingen een inclusieve sportervaring op.

Op donderdag 18 mei verzamelen leerlingen uit zeven verschillende scholen en instellingen in het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol voor de eerste inclusieve sportdag. Dan vormen groepjes van 10 leerlingen uit het regulier onderwijs en 5 leerlingen uit buitengewoon onderwijs telkens een team. Het geeft hen de kans om op een speelse manier te ervaren hoe het is om te sporten met een handicap. Na de eerste inclusieve sportdag in het Zilvermeer volgen nog drie andere sportdagen:

Op dinsdag 30 mei leven 300 sportievelingen zich uit in het Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker in Mechelen.

Op donderdag 1 juni ontdekken 217 leerlingen het Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos in Brasschaat.

De laatste inclusieve sportdag is voorzien in het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre op dinsdag 6 juni waar 176 leerlingen present tekenen.

"De inclusieve sportdagen zijn er om jongeren met een handicap aan het sporten te krijgen. Maar ook om leerlingen zonder handicap te laten kennismaken met G-sport," legt gedeputeerde voor sport Bruno Peeters uit. "Tijdens een inclusieve sportdag ligt de focus op talenten van de G-sporters in plaats van op hun beperkingen. Sport is immers de ideale manier om te tonen waar ze goed in zijn. Door jongeren met en zonder handicap te tonen dat G-sport heel normaal is, ontdekken ze dat sporten en bewegen belangrijk en leuk is voor iedereen!"

De sportdagen zijn gericht naar leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs, kinderen van minimum 10 jaar uit het buitengewoon onderwijs (type 1, 2, 3 en 9) en sportievelingen uit dagcentra. In totaal zullen ongeveer 1001 leerlingen een unieke G-sportervaring opdoen.

Provinciale domeinen spelen hun sportieve hun troeven uit

Alle leerlingen krijgen een pakket met een viertal sporten aangeboden, zowel binnen als buiten. De provinciale domeinen spelen tijdens de inclusieve sportdagen graag hun troeven uit. In het Sportcentrum Peerdsbos proeven deelnemers van muurklimmen, mountainbiken, curling en circustechnieken. Het Zilvermeer leent zich uitstekend voor watersporten zoals kajakken en zeilen, maar ook minigolf, strandvoetbal en strandnetbal. In De Nekker is er een vlottentocht en een touwenparcours, maar ook tennis, badminton, boccia, katapultschieten en boogschieten. In De Schorre kunnen de leerlingen onder andere avontuurlijk klimmen, longboarden, kickbiken en waterfietsen. De activiteiten zijn dus gevarieerd, sportief en avontuurlijk!

Provinciaal G-sportbeleid werpt vruchten af

De provincie Antwerpen telt vandaag maar liefst 269 sportclubs met een specifieke werking gericht naar sporters met een handicap. Een ongezien succes én het bewijs dat G-sport meer dan ooit de lift zit. Het provinciebestuur hoopt met de organisatie van inclusieve sportdagen dat nog meer leerlingen uit het buitengewoon onderwijs de weg vinden naar één van deze sportclubs en naar een duurzame sportbeoefening.

Je kunt als journalist aanwezig zijn op de eerste inclusieve sportdag in het Zilvermeer in Mol op donderdag 18 mei om 11 uur. Gelieve je vooraf aan te melden bij het perscontact onderaan dit persbericht. In het kader van de wet op de privacy vragen we je immers om vooraf toestemming te vragen om te mogen filmen en/of te fotograferen.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer : Donderdag 18 mei om 11 uur

Waar : Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer, Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol

Meer info : www.sportcentrumpeerdsbos.be

imageMeer nieuws

Intracto Herentals : 'Webshop Farmaline wint awards in Nederland en België'

Herentals | Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 26.09.2017 - 09.36u reading time5min

Online apotheek Farmaline heeft in de Webshop Awards Nederland 2017 - 2018 de categorie Beste Drogisterij van Nederland gewonnen. De award is een onderdeel van de Retailer of the Year-wedstrijd, de grootste consumentenverkiezing van Nederland.

Het agentschap Intracto uit Herentals stond in voor de bouw van de webshop en scoort nu dus ook over de grens.

KwadrO Kempen breidt uit naar Lier

KwadrO Kempen breidt uit naar Lier
Lier regio 26.09.2017 - 01.40u

OCMW verwijst gericht door bij juridische hulpvragen

Mol | Neteland 25.09.2017 - 18.05u

Indian summer voor Fiesta Mundial in Balen & Sfinks Mundial Latino: think gobal, act local

Indian summer voor Fiesta Mundial in Balen & Sfinks Mundial Latino: think gobal, act local
Kempen regio | Lier regio | Neteland | Provincie Antwerpen 25.09.2017 - 18.00u

KFC Mol - Exc. Bouwel 1-5 : Excelsior meester hele match

Grobbendonk | Neteland 25.09.2017 - 17.51u

'Vlaanderen staat er goed voor, beter dan een jaar geleden'

'Vlaanderen staat er goed voor, beter dan een jaar geleden'
Kempen regio | Vlaanderen 25.09.2017 - 16.55u

Oude "varkensneuzen" binnen paar maanden definitief weg uit de Kempen

Oude "varkensneuzen" binnen paar maanden definitief weg uit de Kempen
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.09.2017 - 14.34u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto