Woensdag toonde onze regio zijn bestuurskracht op een mooie manier. Twaalf gemeenten*, die zich in 2013 samen hadden gegroepeerd in het intergemeentelijke samenwerkingsverband 'Kempens Karakter' en 'Achtkant', organiseerden een inspiratiedag voor hun burgemeesters, schepenen, secretarissen, financieel beheerders en leden van het managementteam.

In totaal schreven meer dan 120 leidinggevende ambtenaren en schepenen/burgemeesters uit de 12 gemeenten zich in. Allerlei thema's die momenteel hoog op de agenda staan van het management van die lokale besturen, komen aan bod in infosessies en inspiratietafels/workshops.

Fusies?

Het is in tijden van zware besparingen en allerlei wijzigingen van wetgeving (bv. gemeente en OCMW die moeten integreren, vrijwillige fusies van gemeenten) een heel positief signaal dat er op een goede en krachtdadige manier wordt samengewerkt aan een betere en meer efficiënte overheid.

De twaalf gemeenten zitten regelmatig bij mekaar om samenaankopen te doen, ervaringen uit te wisselen, enzovoort. Er zijn ook verschillende collegagroepen (bv. ICT, vrije tijd, technische dienst, samenaankopen, schoonmaakdiensten) en samen vormen de 12 gemeenten een lerend netwerk om "met minder middelen meer te doen".

12 gemeenten

De twaalf gemeenten die participeren in de intergemeentelijke samenwerking zijn Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar.