19 lokale besturen kregen donderdagnamiddag in de Herentalse Lakenhal de eretitel ‘Pure Kempen Gemeente’ uitgereikt. Pure Kempen is een project dat de Antwerpse Kempen als merk steviger op de kaart wil zetten als een plaats is waar het goed is te verblijven, of dat nu een verblijf van lange of van korte duur is.

Hiervoor wordt de principes van regionale branding (merk) - die reeds bekend zijn in de toeristische sector - ruimer toegepast als een model voor plattelandsontwikkeling.

Tot nog toe kwamen enkel ondernemers uit bepaalde sectoren in aanmerking voor het kwaliteitslabel Pure Kempen (hoeve- en streekproducten, toerisme en horeca). Samen met vzw Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) heeft vzw RURANT (het platform voor plattelandsontwikkeling in de provincie Antwerpen) alle steden en gemeenten van de Antwerpse Kempen uitgedaagd om ook zo'n eretitel te behalen.

Hiervoor moesten ze aantonen hoe zij zich in hun beleid actief inzetten voor 4 belangrijke pijlers: Kempense identiteit, plattelandseconomie, natuur en landschap en tot slot cultuur en erfgoed.

De jury weerhield uiteindelijk 19 van de in totaal 46 Kempense gemeenten. In de prijzen vielen Balen, Brecht, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Hoogstraten, Kalmthout, Kasterlee, Laakdal, Merksplas, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Turnhout, Vorselaar, Westerlo en Wuustwezel.

Zij mogen een mooie oorkonde in het gemeentehuis ophangen. 

De Antwerpse Kempen telt in totaal 46 gemeentes en steden, goed voor 825.000 inwoners.  De stad Antwerpen heeft er 550.000.

Van the Man / NNieuws/ en 1 foto Bart VDM.