Op Zaventem is vanmiddag het eerste vliegtuig van de nieuwe rechtstreekse, dagelijkse verbinding tussen Tokio en Brussel geland. De aankomst van het toestel van All Nippon Airways (ANA) ging gepaard met een officiële ceremonie. De nieuwe verbinding levert meer dan 100 extra jobs op en rond de luchthaven van Zaventem.

De Boeing 787 Dreamliner van ANA kreeg een escorte in formatie van de airside inspectie. Na de landing volgde de traditionele waterdoop op het tarmac. De reizigers kregen een attentie in de vorm van Belgische chocolade.

Tijdens een officiële ceremonie in het bijzijn van vicepremier van Werk Kris Peeters (CD&V) en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), brachten de voorzitter en CEO van Ana Holdings Shinya Katanozaka en de CEO van Brussels Airport Arnaud Feist hulde aan de nieuwe samenwerking.

De nieuwe verbinding, goed voor meer dan 100 nieuwe jobs, is de eerste tussen de twee landen in 15 jaar tijd en is het resultaat van jarenlange onderhandelingen tussen beide landen.

"Deze nieuwe rechtstreekse vlucht tussen België en Japan, zal de samenwerking tussen onze beide economieën na 150 jaar diplomatieke relaties nog verder versterken. Ze creëert ook een belangrijke economische opportuniteit voor zowel Belgische als Japanse bedrijven. Dit is een extra hefboom om Japanse investeringen aan te trekken", aldus Peeters.

In België zijn meer dan 240 Japanse bedrijven actief en wonen bijna 5.000 Japanners. Vorig jaar bezochten 112.000 reizigers uit Japan ons land, 19.000 Belgen reisden naar Japan.

Vanavond om 20.50 uur vertrekt overigens de eerste rechtstreekse vlucht vanop Brussels Airport naar de luchthaven vanTokio Narita. (vrt)