Scholenproject G-sportfonds sensibiliseert jongeren over sport voor personen
met een handicap

Het G-sportfonds van de provincie Antwerpen wil het taboe rond sport voor personen met een handicap doorbreken. Via het scholenproject van het G-sportfonds ervaren jongeren aan den lijve hoe het is om te sporten met een handicap.

Dankzij een samenwerking met 52 scholen uit de provincie Antwerpen proeven 2.059 leerlingen de komende maanden van G-sport. De leerlingen van de school 'GVBS Het Kompas' uit Rijkevorsel krijgen de eer om het startschot te geven van de reeks scholenprojecten.

De provincie Antwerpen zet met het G-sportfonds al jarenlang in op G-sport, sport voor personen met een handicap. Dankzij het provinciale G-sportbeleid zijn er vandaag 270 sportclubs met een specifieke werking gericht naar personen met een handicap, een record in Vlaanderen.

Onze provincie telt ook zo'n 6.000 aangesloten G-sporters bij zo'n G-sportclub. Een duidelijk signaal dat G-sport steeds meer aan belang wint bij sportbeoefening.

Gedeputeerde voor sport Bruno Peeters licht toe: 'Het scholenproject is één van de vele sensibiliseringscampagnes van het G-sportfonds. Hierbij laat het G-sportfonds valide leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar kennismaken met G-sport. Ze leven zich een halve dag in als sporter met een handicap en ervaren zelf hoe het is om bijvoorbeeld te basketballen vanuit een rolstoel, om zittend te badmintonnen of om curling of boccia te spelen. Sporters met een handicap of gediplomeerde lesgevers G-sport begeleiden de verschillende sporten. Door het taboe rond G-sport weg te werken, rekenen we op meer steun voor G-sport en willen we de stap voor personen met een handicap om te gaan sporten verder verkleinen.'

In de periode januari-mei 2017 organiseert het G-sportfonds in totaal 52 scholenprojecten in evenveel scholen, goed voor 2.059 jongeren die zo voor de eerste keer in aanraking komen met G-sport.

25 leerlingen van school 'GVBS Het Kompas' uit Rijkevorsel starten als eerste de reeks scholenprojecten. Ben Geivers, leerkracht bewegingsopvoeding van 'GVBS Het Kompas', legt uit waarom de school graag het scholenproject op bezoek wilde laten komen: 'We willen leerlingen bewustmaken van het feit dat ook mensen met een handicap aan sport doen en dit zelfs op een hoog niveau. Onze leerlingen moeten weten dat iedereen met een handicap recht heeft op sport, want zij kunnen ook gewoon elke sport aan.'

Het G-sportfonds van de provincie Antwerpen kan rekenen op de steun van bedrijven die sociaalmaatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel dragen. Pidpa, IOK en IOK Afvalbeheer, BASF, Soudal, Sportoase, Total, Zeelandia, IDEWE, Ravago Logistics en ABN AMRO België behoren tot deze sportieve en geëngageerde partners. Meer informatie over het G-sportfonds lees je op www.gsportfonds.be.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer:
Dinsdag 24 januari om 9 uur

Waar:
Gemeenschapscentrum 'De Kuiperij', Kerkdreef 61, 2310 Rijkevorsel