25 jaar geleden kwamen onze collega's voor de eerste maal op bezoek. De echtgenote van wijlen René Van den Broeck, vrijwillige brandweerman en bakker in de Bergstraat, heeft Oost-Duitse roots. Na de val van de Berlijnse muur op 9 november 1989 konden onze collega's uit Dorndorf-Steudnitz voor de eerste maal het Westen bezoeken. Dit was voor ons en in het bijzonder voor de Oost-Duitse families een ongelofelijke ervaring. We konden spreken van een cultuurschok. Daarna volgende systematische verbroederingen met socio-culturele en technische uitwisselingen . Dit jaar zijn we toe aan ons zilveren jubileum.

Vrijdag 8 mei komen onze Oost-Duitse collega's voor een driedaags bezoek naar Heist-op-den-Berg. Na ontvangst en avondeten maken we een optocht met onze brandweervoertuigen en de 'Schalmeienkapelle' uit Oost-Duitsland door de Bergstraat. Vertrek om 20 uur aan hotel Villa Monte. De burgemeester zal ons hartelijk ontvangen in het gemeentehuis. Aansluitend zullen op het Vredesplein verschillende hymnes gespeeld worden. Dit is de vooravond van de 'Europese Dag', dag van vrede en verzoening. We nodigen sympathisanten uit dit samen met ons te vieren.

Zaterdag 9 mei brengen we een bezoek aan het Jubelpark, het Koninklijk Militair en vliegtuigmuseum, waar ook de 'Expo 14-18' loopt. Tevens staat een bezoek aan het Berlaymont-gebouw en de Europese Wijk op de agenda; in deze bizarre wereld een subliem voorbeeld van vrede, verzoening en samenhorigheid.
Het hoogtepunt is zaterdagavond 9 mei met intern en hecht samenzijn in de kazerne. Met een lekkere BBQ en een gezellige dans sluiten we deze dag af.

Zondag na het ontbijt nemen onze collega's van Dorndorf-Steudnitz en de Musikkapelle afscheid in de kazerne. Om 11 uur vertrekken ze terug naar Thüringen.

Foto's : Archief verbroedering vorige jaren