Zaterdagochtend was het in Wechelderzande aan de Zandfluiter alle hens aan dek bij de start van de verdeling van 2.846 kippen. De kippen zijn bestemd voor de inwoners die kippen bestelden via de actie 'Kieper het in de kip'. Lille gaat samen met haar inwoners de strijd aan tegen gft-afval. Om de inwoners te helpen hun gft-berg te verminderen, schenkt de gemeente twee kippen per gezin met een tuin.

1.423 gezinnen, samen 2.846 kippen

In Lille gingen 1.423 gezinnen in op het aanbod. Zaterdag konden ze hun kippen afhalen.

Marc Herrygers (CD&V), schepen van milieu: "Volgens mij keldert het gft-afval in Lille vanaf 6 mei. Onze inwoners gingen massaal op de actie 'Kieper het in de kip' in. Eén kip kan gemiddeld 150 gram gft-afval per dag verwerken.

Dit betekent dat we potentieel over heel Lille het gft-afval met meer dan 426 kilo per dag verminderen. Dat is 155 ton per jaar. We mogen de actie dus meer dan geslaagd noemen. Naast de gratis kippen doen we nog andere zaken om het gft-afval in Lille terug te dringen. Begin dat jaar gingen we van start met een systeem van kleefbandjes voor de ophaling van het gft-afval.

Onze inwoners betalen nu enkel nog per ophaling. Wie minder gft-afval produceert, wordt dus beloond. Inwoners kunnen ook al jaren zeer goedkoop compostbakken kopen via de gemeente. Wie composteert en kippen houdt zal amper nog gft-afval hebben."

De kippen die weggeven worden met de actie 'Kieper het in de kip' mogen niet in de kookpot verdwijnen. Het gaat om legkippen van ongeveer 16 weken oud. Dat betekent naast minder gft-afval dus ook gratis eitjes.

Marc Herrygers (CD&V), schepen van milieu: "Het gemeentebestuur heeft van het terugdringen van afval een speerpunt gemaakt op elk vlak, niet alleen op het gebied van gft-afval. Vorig weekend hielden we een grootschalige zwerfvuilactie. Meer dan 300 vrijwilligers hielpen hieraan mee.

Daarnaast ondersteunen we ook de campagne 30-30-30 van IOK. Hiermee dagen we 30 Lilse gezinnen uit om 30 dagen lang, 30 procent minder restafval te produceren. Op deze manier willen we alle inwoners bewust maken van het feit dat je op een eenvoudige manier voor heel wat minder afval kan zorgen. Via www.iok.be/303030 kan je je nog altijd opgeven voor de actie."

Foto's Mil Cambré / NNieuws.