De gemeentebesturen van Lille, Vorselaar en Vosselaar hebben zich achter een project geschaard om een reeks windturbines te bouwen op hun grondgebied langs de E34. Dat meldt het kabinet van Antwerps gouverneur Cathy Berx, die zich al langer engageert in een trekkende rol bij het vergunningentraject van windturbineprojecten in haar provincie. Er zouden 12 of meer turbines komen.

Als alles volgens plan verloopt, zouden de windturbines voldoende energie kunnen produceren voor het elektriciteitsverbruik van ongeveer 14.500 huishoudens.

Dat komt er volgens gouverneur Berx op neer dat alle huishoudens van de drie gemeenten zouden kunnen genieten van lokaal en groen geproduceerde energie, wat dan weer de CO2-uitstoot in Lille, Vorselaar en Vosselaar met 9 procent kan doen dalen.

De drie gemeentebesturen ondertekenden in 2014 net als alle andere Kempense gemeenten al een burgemeestersconvenant waarin ze zich engageerden om de CO2-uitstoot op hun grondgebied met 20 procent te reduceren tegen 2020.

Een deel daarvan moet gebeuren door het verminderen van het energieverbruik, maar ook hernieuwbare energie is volgens de gemeenten een belangrijk instrument om de doelstelling te halen.

Wat windenergie betreft, biedt een lijninfrastructuur zoals de E34 op ruimtelijk vlak de meeste mogelijkheden. "Daar de E34 niet stopt aan de gemeentegrens, hebben de gemeenten Lille, Vorselaar, Vosselaar en de IOK (Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, nvdr) besloten om samen te werken om windturbines te laten plaatsen langs de snelweg, om zo tot een evenwichtige en gecoördineerde aanpak te komen", luidt het.

Het samenwerkingsakkoord moet onder meer tot duidelijke gezamenlijke randvoorwaarden leiden voor het plaatsen van windturbines, evenals een minimum aan overlast en een maximum aan potentiële opbrengst.