Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege subsidieert 14 projecten die unieke Europese topnatuur creëren en beschermen. De minister zet hiervoor  ruim 300.000 euro opzij. Ook landbouwers en private eigenaars staan in voor een aantal zogenoemde ‘quick-win’ projecten.  Die maken op het terrein snel zichtbaar hoe bepaalde ingrepen bijdragen om de Europese instandhoudingsdoelstellingen, die op 23 april door de Vlaamse Regering definitief werden goedgekeurd, te halen.

Het Agentschap voor Natuur en Bos lanceerde op vraag van minister Schauvliege een oproep voor quick-wins om de Europese instandhoudingsdoelstellingen te realiseren. Dat zijn projecten die snel uitvoerbaar zijn en waarmee Vlaanderen bijdraagt aan de Europese natuurdoelen. De 14 projecten worden uitgevoerd door verschillende verenigingen of privé-eigenaars. Dat is nieuw. Waar het vroeger voornamelijk natuurverenigingen waren, kunnen nu dankzij het nieuwe natuurdecreet, ook landbouwers, privé-eigenaars, bosgroepen en regionale landschappen projecten uitvoeren.

Het gaat om volgende projecten:

Uitbreiden vennen en herstel hydrologie Scherpenberg-De Hutten in Meerhout,

Herstel duingrasland en ven Heihuizen in Malle,

Het fort van Koningshooikt,

Herinrichting historische vijver Duras in Sint-Truiden,

Graslandherstel Merlemont in Diepenbeek,

Mergelkuilen van Vechmaal,

Natuur in Hamont-Achel,

Bosomvorming en biotoopherstel in de Zwalmvallei,

Habitatherstel Maldegemveld,

Boskant Wetteren,

IJskelders als winterverblijf voor vleermuizen in Lovenjoel en Kampenhout,

Inrichting Elzenbroek Sint-Andriesveld in Brugge,

Zandpanne in De Haan,

Bosomvorming bovenbos Van Parys in Anzegem.

 

De projecten beogen het herstel van een aantal natuurtypes zoals heide en de ontwikkeling van het leefgebied voor specifieke soorten zoals vleermuizen of kamsalamanders. Alle projecten liggen in gebieden die afgebakend zijn als Europese topnatuur. Elk project gaat gepaard met de nodige communicatie. Wanneer er werken op het terrein gebeuren, zullen omwonenden en andere stakeholders betrokken en geïnformeerd worden.

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege: “Binnen twee jaar moet het resultaat op het terrein te zien zijn. Al die resultaten worden gebundeld om concreet te tonen welke taken men op zich kan nemen bij de realisatie van de natuurdoelen en elke geïnteresseerde te inspireren om zelf aan de slag te gaan.”