Blues Peer is de voorbije decennia uitgegroeid tot een van de grote vier bluesfestivals in Europa. Dat is niet altijd van een leien dakje gelopen, maar het enthousiaste team achter Blues Peer in de Kempen heeft voor deze feesteditie alweer een gevarieerde affiche met ronkende namen samengesteld. 

Blues Peer is dit weekend aan zijn dertigste editie toe. Radiomaker op rust Wim Vermeijen staat sinds 2002 in voor de samenstelling van de affiche en de artistieke productie van het festival. "Met Seasick Steve, Los Lobos en Elvis Costello hebben we enkele ronkende namen op de affiche staan die een serieuze link hebben met de bluesmuziek", aldus Vermeijen.


De eerste editie van Blues Peer, het Belgium Rhythm 'n' Blues Festival, vond plaats in 1985. "Eigenlijk bestaat het festival al veel langer. Blues Peer is gegroeid uit de Peerse Feesten, een festival dat in 1977 voor het eerst georganiseerd werd door een jeugdclub in Peer. In 1985 koos men resoluut voor de niche van de bluesmuziek en dat heeft de eerste jaren enorm geloond."

"In de eerste vijf jaar van het festival heeft men alle grote namen uit de blues kunnen boeken, met onder anderen BB King, John Lee Hooker, Stevie Ray Vaughan en Robert Cray. In die tijd was bluesmuziek bijzonder populair en die grote namen lokten veel volk naar het festival. Blues Peer was gelanceerd."

Begin de jaren negentig werd er een derde festivaldag op vrijdag aan het bluesfestival toegevoegd, om Belgische groepen een kans te geven om op een groot podium voor en groot publiek op te treden. "We konden te weinig Belgische acts kwijt op de reguliere festivaldagen", aldus Vermeijen.

Van Las Vegas terug naar de essentie van de blues

In de jaren negentig werden steeds meer soulartiesten op de affiche van Blues Peer gezet. "Ray Charles stond hier met een orkest van dertig man. Het waren Las Vegas-toestanden en de corebusiness werd een beetje uit het oog verloren", aldus Wim Vermeijen.

in het tweede deel van de jaren negentig ging het wat achteruit met het festival. "Zo hard zelfs dat er werd overwogen om ermee te stoppen, maar zo ver is het gelukkig nooit gekomen. Intussen hebben we ons beetje bij beetje kunnen herpakken en sinds begin jaren 2000 wordt opnieuw de kaart getrokken van de blues", klinkt het.

Maar dat is niet altijd evident. "In de jaren tachtig en negentig had je nog veel grote bluesartiesten, maar die zijn intussen allemaal zo goed als verdwenen. De enige nog levende is BB King en die hebben we twee jaar geleden nog te gast gehad op het festival. Daarom zoeken we nu ons heil bij artiesten die een serieuze link met de blues hebben, zoals onder anderen Bonny Raitt en The Black Crowes. Maar het is niet makkelijk om zo een namen naar Peer te lokken."

Seasick Steve bij toeval op jubileumeditie

Een van de bekendste bluesartiesten van de voorbije jaren is zonder twijfel Seasick Steve. Na een gesmaakte passage in het muziekprogramma van Jools Holland op de Britse zender BBC groeide de Amerikaanse bluesman uit tot een sensatie op de grootste zomerfestivals.

"We hebben al jaren geprobeerd om Seasick Steve op de affiche van Blues Peer te zetten, maar dat lukte niet. Die man speelt op grote festivals als Rock Werchter en Pukkelpop en laat bluesevents links liggen. Toen Jeff Beck ziek afmeldde, vroeg ik aan zijn boekingskantoor of ze geen alternatief vonden en tot mijn verbazing boden ze Seasick Steve aan. We hebben onmiddellijk toegehapt", zegt Wim Vermeijen trots.

De organisatoren van Blues Peer hopen 25.000 tot 30.000 muziekliefhebbers naar de jubileumeditie te lokken. "Dan kunnen we spreken van een goede editie.

Het belooft alvast goed weer te worden en hopelijk kunnen we met deze affiche het soms kritische bluespubliek overtuigen om naar Peer te reizen. Het wordt een weekend lang genieten van de omgeving, het festival en de muziek. Het zal zoals altijd rustig en gezellig zijn op Blues Peer", besluit Vermeijen.

Vier dagen muziek op Blues Peer

De 30e edtiie van Blues Peer gaat vandaag van start met optredens van onder anderen Elvis Costello en Nico Duportal & His Rhythm Dudes. Zaterdag is het uitkijken naar Los Lobos en Sonny Landreth. Zondag sluiten Jimmie Vaughan en Seasick Steve de derde festivaldag af. Arno sluit de 30e editie van Blues Peer af op maandag 21 juli. Tickets voor het festival zijn nog steeds beschikbaar.  (vrt)