Op 21 april 2015 viert 'Womenpol' haar 20ste verjaardag. Womenpol is een professioneel netwerk binnen de geïntegreerde politie dat politievrouwen in staat stelt met elkaar in contact te treden, informatie te delen en met raad bij te staan. De aanwezigheid van vrouwen bij de politie heeft zijn meerwaarde in een moderne politieorganisatie al aangetoond. Een afspiegeling van de maatschappij bij de politie verhoogt bovendien ook het vertrouwen in een politiekorps.

Doel Womenpol
Womenpol heeft drie doelen:
§ een grotere aanwezigheid van vrouwen in de politie,
§ een vlottere integratie,
§ gelijke rechten en kansen voor vrouwen tijdens de loopbaan.

Vrouwen bij de politie
In 1956 trad de allereerste vrouw toe tot de toenmalige gemeentepolitie. Ondertussen is er een hele weg afgelegd bij de geintegreerde politiedienst (federale politie en 192 lokale politiezones). Bij de inspecteurs vinden we al 23 procent vrouwen. Ze zijn echter nog altijd sterk ondervertegenwoordigd in leidinggevende functies in het midden- (12 procent) en het officierenkader (9,7 procent).

Vrouwen in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout
Onze politiezone heeft 26 politievrouwen in dienst en telt 28 vrouwen als administratieve medewerkers in vol- of deeltijdse functies.
24 procent van onze inspecteurs zijn vrouwen. Bij de hoofdinspecteurs is dat 18 procent. We hebben nog geen vrouwelijke officieren.
Bij onze administratieve medewerkers maken vrouwen voor liefst 93% de dienst uit, gespreid over alle graden, ook in leidinggevende functies.

Toekomst
De tijd zal zijn werk moeten doen om meer vrouwen in ons korps te laten doorstromen naar leidinggevende functies. Ons korps deelt alleszins de bekommernissen van Womenpol. Ook in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout willen we gaan voor meer dan 50 tinten blauw. (www.womenpol.be)