Ter gelegenheid van de 40e editie van de Ronde van Noorderwijk presenteert de Gemeenschapsraad van Noorderwijk samen met de plaatselijke Sint-Baafskring een boek over hun ronde.

Tejo Briers schreef het boek en hij kon daarvoor putten uit een verzameling van 39 jaar Rondegazettekes. Resultaat is een knap boek dat niet alleen de hoogtepunten van een loopgebeuren weergeeft, maar eigenlijk de samenvatting is van een stukje uit 40 jaar dorpsgeschiedenis.

1000 Jaar Noorderwijk

De Gemeenschapsraad was na de activiteiten ter gelegenheid van 1000 Jaar Noorderwijk met een hele hoeveelheid medailles blijven zitten. AC Noorderwijk wilde in diezelfde periode de atletieksport in Noorderwijk promoten en zo was de zevendaagse loopmanifestatie snel bedacht.

Noorderwijk was toen nog niet volgebouwd en er was plaats genoeg om te lopen en te joggen. Iedereen liep mee, voor zichzelf maar vooral voor de wijk waarin hij woonde. Op het hoogtepunt van de Ronde liepen er meer dan 1.000 lopers mee.

De ronde leverde in zijn 40-jarig bestaan enkele merkwaardige figuren op: de omroepers, Janneke Beton, Walter Mannaerts als belleman, de spek met eieren van de wijk Dorekensduipt, de wedstrijdjury, de slotmanifestatie en massaloop in 't Prinsenpark.

Maggy Van Loy

Speciale aandacht in het boek is er voor Maggy Van Loy. Het meisje verongelukte in 1979 met haar fietsje op de Herenthoutseweg in Herentals toen ze haar borstnummer was gaan halen in de kantine van Tonetta. Het is de enige keer dat er een rit in de Ronde van Noorderwijk werd afgelast.

Het boek '40 Jaar Ronde van Noorderwijk' telt een 65-tal foto's, 80 pagina's en wordt op zondag 31 juli tijdens het Dorpsfeest in Noorderwijk voorgesteld. Het boek kan besteld worden door overschrijving van 30 euro of 35 euro inclusief verzending op rek. BE59.0014.3947.2926, BIC GEBABEBB van de Gemeenschapsraad vzw.