Op 18, 21 en 22 mei leggen in totaal 498 leerlingen uit Mol, Balen en Dessel een fietsexamen af. Dit examen voor de leerlingen van het 6e leerjaar, is bedoeld als voorbereiding op het zelfstandig naar de middelbare school fietsen. Na een informatieavond en een intensieve oefenperiode moeten de leerlingen bij wijze van proef een vooraf bepaalde route in het Centrum veilig afleggen.

Samen met de school, de ouders en de leerlingen werd het fietsexamen grondig voorbereid. De ouders werden vooraf uitgenodigd in het Verkeerseducatief centrum om de route van het examen te overlopen. Aan de hand van een projectievoorstelling bekeken ze het verkeersgedrag aan elk kruispunt, voorrangsregels, links – rechts afslaan,... De ouders kregen een plattegrond met de fietsroute mee naar huis, zodat zij de route vooraf samen met de kinderen konden verkennen.

Afleggen fietsexamen
Het fietsexamen zelf wordt afgenomen op maandag 18, donderdag 21 en vrijdag 22 mei tussen 8.45 en 11.30 uur. Elke fiets wordt vóór vertrek gecontroleerd. Tijdens het examen dragen de leerlingen een fietshelm en een fluorescerend vestje met een nummer. Aan elk kruispunt dat de leerling passeert, staat een controlepost opgesteld. Hiervoor doen we een beroep op agenten en vrijwilligers.

De leerling moet tijdens de proef de basisregels inzake voorrang in het verkeer kunnen toepassen. Verder wordt verwacht dat hij of zij veilig fietst bij de verschillende verkeerssituaties die hij op zijn route tegenkomt.

Het fietsexamen wordt georganiseerd door het Verkeerseducatief centrum in samenwerking met de politiezone Balen – Dessel - Mol.