De longlist voor het landjuweelfestival 2012 is bekend. Het landjuweel bekroont de meest opmerkelijke voorstelling die het afgelopen seizoen gespeeld werden bij de Vlaamse amateurverenigingen.

Maar liefst 5 van de 11 genomineerde gezelschappen komen uit de Kempen. Zij maken allemaal kans om in november hun voorstelling opnieuw te mogen opvoeren op het 76e landjuweelfestival in Gent. Deze eer is slechts weggelegd voor 6 van de geselecteerde gezelschappen.
 
Voor Kreutzfeld Verein uit Herentals is het het tweede jaar op rij dat ze een nominatie in de wacht slepen voor dit prestigieuze festival. Vorig jaar mocht het gezelschap naar Gent met "De lange nasleep van een korte mededeling", net als "De Verbouwing" een afstudeervoorstelling van de Toneelacademie van Maastricht (TAM). Kreutzfeld Verein sloeg voor "De Verbouwing" de handen in elkaar met jong, aanstormend talent Michai Geyzen van de TAM. 
 
Dat we de naam Michai Geyzen in de toekomst nog zullen horen, lijkt nu al vast te staan. De jonge theatermaker uit Olen is maar liefst met twee voorstellingen genomineerd voor het landjuweelfestival. Michai wist met "Frustration Island" van de Bert Leysenkring uit Balen de landjuweeljury ook al te overtuigen van zijn talent. 
 
De overige genomineerde gezelschappen zijn Hofpoorttheater Elckerlijc uit Turnhout, Tejaterbende Oeps uit Olen en Theaterspektakel uit Herentals. Op 2 juni weten welke verenigingen we zullen terugzien op het 76e landjuweelfestival in Gent.