De Gompelbaan gaat vanaf maandag 23 januari niet dicht voor alle verkeer. Het afsluiten van de Gompelbaan voor de realisatie van het waterproject in opdracht van het provinciebestuur wordt minstens met een week uitgesteld.

Dat heeft het gemeentebestuur vernomen van de nutsmaatschappijen en het provinciebestuur.

Door de verwachte vrieskoude is het voor de nutsmaatschappijen onmogelijk om deze week de noodzakelijke voorbereidende werken uit te voeren in Gompel Hoeve. De nieuwe datum hangt af van de evolutie van het weer de komende dagen.

Volg daarom de berichtgeving op www.gemeentemol.be en onze Facebookpagina op de voet.

Het afsluiten van de Gompelbaan vanaf 23 januari voor de effectieve werken zou aansluitend volgen op de werken in Gompel Hoeve.

Nu de nutsmaatschappijen hun leidingen deze week niet kunnen verplaatsen in Gompel Hoeve, worden ook de werken op de Gompelbaan doorgeschoven. Een nieuwe datum vastleggen is pas mogelijk wanneer de nutsmaatschappijen hebben beslist om te starten.

Bij de aankondiging van de werken werd 23 januari als vermoedelijk datum aangestipt. Meteen werd ook vermeld dat deze startdatum volledig afhing van het vlotte verloop van de voorbereidende werkzaamheden en de weersomstandigheden.

Waarom werken noodzakelijk ?

De Scheppelijke Nete en de Burgemeesterloop veroorzaakten in het verleden regelmatig wateroverlast.

Het provinciebestuur van Antwerpen pakt dit probleem aan door de Burgemeesterloop te verleggen, gecombineerd met de aanleg van een overstromingsgebied langs de Scheppelijke Nete.

De afgelopen maanden vonden er werken plaats langs en onder de spoorlijn. Dit veroorzaakte geen hinder voor de Gompelbaan.

In de volgende fase is dat wel het geval. De volgende fase omvat de werkzaamheden langs de Gompelbaan om de Burgemeesterloop te verleggen. Tegelijkertijd wordt de riolering onder de Gompelbaan vernieuwd.

Deze werken zijn alleen mogelijk door het afsluiten van de Gompelbaan ter hoogte van de werfzone.

Deze werfzone ligt tussen de twee aansluitingen van de straat Gompel Hoeve met de Gompelbaan, net achter de brug van de Zuiderring over de Gompelbaan.

Hoe verlopen de omleidingen bij afsluiten Gompelbaan ?

- De verkeersdienst voorziet een omleiding voor het doorgaand verkeer via Postelweg (N136), Zuiderring (N71), Toemaathoek en Ginderbuiten.

- Tussen de aansluiting van de Gompelbaan op de Rozenberg (kruispunt spooroverweg) en het kruispunt Colburnlei – Postelsesteenweg (N136) geldt een doorgangsverbod, uitgezonderd plaatselijke verkeer.

- De Gompeldijk (deel Toemaathoek) – met het beurtelings verkeer aan de spoorwegbrug - en de woonstraten van het gehucht Gompel zijn wegens de veiligheid van de omwonenden én de fietsers geen geschikte omleidingsroutes. Wel loopt de omleiding voor fietsers langs de Gompel Hoeve. Ook de bussen van De Lijn maken van de Gompel Hoeve gebruik. Zo blijft de dorpskern van Gompel bediend door openbaar vervoer.

Meer verkeer Gompel Hoeve en Gompeldijk

De verkeersdienst verwacht een verhoogde verkeersintensiteit in de Gompeldijk (deel Toemaathoek), Gompel Hoeve en aanpalende woonstraten. In Gompel Hoeve voorziet de verkeersdienst een tijdelijke snelheidsverlaging tot 30 kilometer per uur.

We vragen de politie om regelmatig te controleren.

De buurtbewoners ontvingen recent nog een bewonersbrief waarin we deze hogere verkeersintensiteit duiden. Jammer genoeg zijn er geen andere oplossingen.

Gompeldijk en Gompel Hoeve blijven noodzakelijk voor de lokale ontsluiting van de inwoners en bezoekers van Gompel. We roepen doorgaand verkeer op om de omleidingsroute te volgen, plaatselijk verkeer vragen we om traag en voorzicht de Gompel Hoeve of de Gompeldijk te gebruiken.

Meer info: verkeersdienst, 014 33 09 80, verkeersdienst@gemeeentemol.be