Al 60 van de 115 politiezones in Vlaanderen zetten slimme camera's in. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad. Agenten kunnen met die camera's zien of een auto gekeurd, onverzekerd of gestolen is. Ze kunnen de wagen zo uit het verkeer plukken zonder dat de agent de papieren moet vragen.

In de politiezone Neteland worden de slimme camera's operationeel vanaf 1/1/2015.

De slimme camera's of ANPR-camera's maken eerst verschillende foto's van een nummerplaat. Die informatie wordt gekoppeld aan een van de databanken in het systeem, zoals die van de autokeuringen. "Het toestel kan die gegevens razendsnel controleren. In minder dan een seconde hebben we al resultaat", zegt Steven De Luyck, commissaris van de politiezone Vilvoorde.

De resultaten zijn spectaculair. Op die manier wordt bijvoorbeeld 2 tot 3 miljoen euro per jaar aan niet betaalde verkeersbelasting gerecupereerd.

Uit de rondvraag blijkt dat 60 van de 115 politiezones in Vlaanderen de slimme camera's dagelijks gebruiken. Nog eens 24 zones zullen ze over één of twee jaar aankopen.  Foto's : de trajectcontrole PZ Turnhout op de Lichtaartseweg Snepkenshof Herentals-Lichtaart / Nnieuws.