De Amerikaanse countryzanger Slim Whitman is overleden aan de gevolgen van hartfalen. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij was 90 jaar oud. Whitman, die bekend was als jodelaar, scoorde zijn grootste hits in de jaren 50. Wereldwijd heeft hij meer dan 120 miljoen platen verkocht.

Whitman werd geboren in Tampa, in Florida, en diende een tijdlang in de marine, vooraleer hij begon aan zijn muziekcarrière. Het was "kolonel" Tom Parker, de manager van Elvis, die hem ontdekte en lanceerde.

Zijn eerste single bracht Whitman uit in 1948. De grote doorbraak volgde 4 jaar later met "Love song of the Waterfall", een cover van Bob Nolan. Whitman werd in Europa, en dan vooral in Groot-Brittannië, populairder dan in zijn thuisland. Zijn single "Rose Marie" stond in 1955 11 weken lang op 1 in de Britse hitparade. Dat was een record, dat pas gebroken werd in 1991, door Bryan Adams.

Zijn grootste hits scoorde Whitman in de jaren 50, maar tot midden jaren 80 bleef hij albums uitbrengen. Zijn laatste plaat, "Twilight on the trail", dateert van 2010. Het was toen 26 jaar geleden dat hij nog een album had gemaakt. In totaal verkocht de countryzanger wereldwijd meer dan 120 miljoen singles en albums.

Op latere leeftijd kwam Whitman ook even in de aandacht door de sf-komedie "Mars attacks!" uit 1996. In die film wordt een van zijn nummers, "Indian love call", gebruikt. Het gejodel, een van de kenmerkende elementen in de muziek van Whitman, doet de hoofden van de marsmannetjes ontploffen.