ANIMALIER II -Mensen schilderen dieren  

-Reeds de vroegst gekende kunstuitingen, de prehistorische grotschilderingen van Lascaux en Altimira hebben vooral dieren als onderwerp: bizons, herten, neushoorns, runderen, paarden, rendieren en stieren. Ook de eeuwen erna, tot vandaag zijn dieren in allerlei vormen en kleuren een dankbaar onderwerp voor de kunstenaar.

-Altijd al heeft de mens veel met het dierenrijk te maken gehad, op velerlei manieren: dier als prooi, dier als gevaar, dier als gezelschap. We zijn nieuwsgierig naar deze wezens die zo van ons verschillen, naar voorkomen zowel als naar gedrag, en soms toch verrassend menselijke trekken vertonen. Niet te verwonderen dus dat zij reeds zeer vroeg werden afgebeeld. In de kunst van alle tijden en alle volkeren treffen we ze aan en deze diereniconografie is zeer verscheiden.

-In het Frankrijk van de 19de eeuw noemde men een beeldhouwer of een schilder die zich specialiseert in de weergave van dieren een ‘animalier’. Met een goed Nederlands woord zou men de laatste ook gewoon 'dierenschilder' kunnen noemen.

Dierensculpturen

De eerste tentoonstelling van de studenten beeldhouwen heette ANIMALIER en toonde diersculpturen in verscheidene materialen. Nu krijgt deze tentoonstelling een vervolg: in ANIMALIER II wagen de schilders van de academie zich aan dieren op doek. Sommige werken zijn heel figuratief, andere dan weer heel abstract. Alle werken beelden dieren af maar vertellen ons ook iets over onszelf, de mens.

ANIMALIER II 

De Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst Herentals toont in de Vitrine recente werken van de studenten SCHILDERKUNST.  

-De tentoonstelling is te bezoeken tot en met zaterdag 11 februari 2017 op maandag, dinsdag en woensdag  van 13 uur tot 21 uur en zaterdag van 9 tot 13 uur.

Gesloten tijdens de kerstvakantie.  

-Info: Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst Markgravenstraat 77 • 2200 Herentals • 014 28 51 55 academie.beeldende.kunst@herentals.be www.herentals.be/academie/kunstacademie