Op 15 september is het weer Dag van de Landbouw. Op bijna vijftig bedrijven in heel Vlaanderen, waarvan negen in Antwerpen, zwaait de poort open en is het grote publiek welkom. Dit (gratis) evenement is al meer dan dertig jaar een traditie in Vlaanderen, maar blijft meer dan ooit nodig.

 

Imago

De landbouwsector is allang niet meer het synoniem van duizenden kleine boerderijen met enkele varkens, kippen en koeien en een paar hectaren grond. De meeste bedrijfsleiders gingen met hun tijd mee. Ze runnen moderne, gespecialiseerde en innovatieve bedrijven die kwaliteitsvolle producten leveren. Met de Dag van de Landbouw, de ‘open bedrijvendag van de land- en tuinbouwsector’ willen Boerenbond en Landelijke Gilden die het evenement organiseren, het grote publiek hiervan overtuigen.

 

Rondleidingen op kindermaat

Tijdens de Dag van de Landbouw kan je traditiegetrouw achter de schermen zien hoe het er op een land- en tuinbouwbedrijf aan echt toegaat. In de provincie Antwerpen kan je terecht op negen bedrijven. Onder meer een glastuinbouwbedrijf dat paprika’s kweekt, meerdere melkvee- en sierteeltbedrijven en een biologische mestverwerkingsinstallatie zijn te bezichtigen. Ook voor de kinderen is zo’n uitstap erg leerrijk! Op veel plaatsen wordt er in rondleidingen op kindermaat voorzien. Op heel wat bedrijven wordt ook de randanimatie niet vergeten. Soms zijn er geleide wandelingen, organiseert men een boerenmarkt of zijn er infostandjes.


Een overzicht van alle deelnemende bedrijven, onderverdeeld per provincie, vind je ook op www.dagvandelandbouw.be en www.facebook.com/dagvandelandbouw.


In Antwerpen kan je terecht op volgende bedrijven:

Bio-Kempen CVBA

Biologische mestverwerking

Bio-Kempen is een coöperatie van 50 varkensboeren en werd opgericht in 2001. De werking is gestart in januari 2011. In het bestuur zetelen 13 bestuursleden. De dagelijkse werking wordt verzorgd door Guy Van de Perre, Jan Rommens en Tim Slegers. Het bedrijf heeft geen extern personeel. Het draait continu 24/24 uur en 7/7 dagen. Naast een dagelijkse visuele controle kunnen

de verantwoordelijken de installatie via de computer thuis opvolgen en bedienen.

Geel • Blokstraat 10

Welkom van 10 tot 18 uur

 

Rudy, Willy en Willem Vrins

Melkvee en varkens

De broers Rudy en Willy en Willy’s zoon Willem runnen dit familiebedrijf. Het is gespecialiseerd in

melkvee en vleesvarkens. Met een veestapel van 900 vleesvarkens en 140 koeien is dit een vooruitstrevend bedrijf. Hoewel er 6 keer meer varkens aanwezig zijn, zijn de koeien toch de belangrijkste schakel in het bedrijf. Je kan hier ook een nieuwe melkveestal bezoeken.

Herenthout • Zelle 1

Welkom van 10.30 tot 18 uur

 

Steven Van Nuffelen • Stannuco

Glastuinbouw (paprika)

Steven en Anja en hun 2 kinderen hebben een glastuinbouwbedrijf waar ze paprika’s telen. Na de opstart in 1993 met 1,5 ha breidden ze uit tot een bedrijf van 7 ha. Door de jaren heen is het

bedrijf sterk geautomatiseerd en uitgerust met de nieuwste technologie. De automatisatie

van oogst tot eindverpakking zorgt voor een vlotte verwerking van de dagelijks geproduceerde paprika’s.

Wommelgem • Pietingbaan 105

Welkom van 10 tot 17 uur

 

Dirk Mermans

Sierteelt

Dirk Mermans kweekt kamerplanten op hydrocultuur en potgrond en beheert een modern en

vooruitstrevend sierteeltbedrijf dat recent groeide van 0,6 ha tot 2 ha. Het bedrijf heeft maatregelen genomen om met minder energie toch efficiënt te kunnen werken. Een warmtekrachtkoppeling produceert de juiste hoeveelheid warmte en een actief warmtebuffersysteem laat geen energie

verloren gaan. Dirk werd in 2012 trouwens verkozen tot sierteler van het jaar en won op internationaal vlak de Bronzen Roos als Grower of the Year.

www.dirkmermans.be

Wommelgem • Vremdesteenweg 120

Welkom van 10 tot 17 uur

 

Louis en Kristof Van Velthoven en Jaak Braspenning

Melkvee

Door de niet-familiegebonden samenwerking tussen Louis en Jaak telt het bedrijf 110 melkkoeien en 90 stuks jongvee. De vennootschap is opgericht omdat Kristof, de zoon van Louis, interesse had in een baan in de landbouwsector. Het bedrijf beschikt over 2 koeienstallen. Er is ook een mestrobot te zien die in beide stallen kan werken. Daarnaast is ook de melkstal vernieuwd en is er een nieuwe melktank gekocht. Bij deze investeringen werd gedacht aan milieu en energie.

Sint-Lenaarts • Bosstraat 8

Welkom van 11 tot 18 uur

 

Guy en Wendy Laurijssen-Stessens

Melkvee en vleeskalveren

Guy nam in 2000 het bedrijf van zijn ouders over. In 2002 kwam Wendy in het bedrijf. Guy en Wendy hebben 80 melkkoeien met bijhorend jongvee en 1200 vleeskalveren die gedeeltelijk in een nieuwe stal zitten. De vleeskalveren krijgen drinken (melk en water) via een automatisch systeem. Het water dat hiervoor nodig is, wordt opgewarmd met behulp van een zonneboiler. Ook wordt eigen energie geproduceerd met zonnepanelen. Om 15 uur is er een rondleiding op kindermaat in samenwerking

met Plattelandsklassen vzw.

Arendonk • Watering 12

Welkom van 10 tot 18 uur

 

Marc en Maria De Schutter-Geerts, Jef en Leen • De Hoeve

Melkvee

Het melkveebedrijf van Marc en Maria De Schutter en hun kinderen Jef en Leen is een begrip in Pulle

en ver daarbuiten. Niet alleen door het enthousiasme waarmee zij hun bedrijf leiden, maar ook door het hoeve-ijs dat ze sinds 1995 maken. Het bedrijf is dan ook sterk geëvolueerd. Ze startten met 13 melkkoeien en hebben er ondertussen 50. Ze bouwden recent een nieuwe melkstal met robot om zich nog meer op het hoeve-ijs te kunnen toeleggen.

Pulle • Cauwenberglei 80

Welkom van 10 tot 18 uur

 

Charlotte Jaeken • Orangerie Jaeken

Sierteelt

Charlotte kreeg de sierteelt met de paplepel ingegoten. Ze komt uit een familie van tuinaannemers, maar sloeg tijdens haar studies een andere richting in. Door haar vader vaak te helpen bij de verzorging van de serreplanten kreeg ze de smaak drie jaar geleden te pakken en specialiseerde ze zich in tropische en mediterrane sierplanten en fruitbomen. Op dit moment runt ze haar eigen eenmansbedrijf. Bezoek de tropische serres met citrusbomen, vijgen, mediterrane kuipplanten en tropisch fruit!

Reet • Eugeen Roelandtsstraat 23

Welkom van 10 tot 18 uur

 

Stefan en Ria Sools-Wynants • Binnenheide

Melkvee

Sinds 1994 baten Stefan en Ria een melkveebedrijf uit met 80 koeien. Ze vormen de derde generatie en besloten zich volledig te specialiseren in melkvee. Behalve gras en maïs, dat als voederrantsoen voor de koeien dient, zitten er ook aardappelen in het teeltplan. Die worden via thuisverkoop aan de

man gebracht. Om 10 uur is er een tractorwijding. In samenwerking met de gemeente Herselt wordt om 14 uur een Landbouwleerpad geopend.

Herselt • Averbodesesteenweg 32

Welkom van 10 tot 18 uur