De zoo van Antwerpen en dierenpark Planckendael voeren vanaf deze zomer afgebakende rookzones in. Rokers zullen dan niet meer overal in open lucht mogen roken. Beide dierenparken reageren daarmee op het voorstel van Kom op tegen Kanker, om roken te verbieden op bepaalde openbare plaatsen.
lees ook

Kom op tegen Kanker wil voetbalstadions en pretparken rookvrij maken

De dierenparken voeren geen volledig rookverbod in, maar beperken rokers wel tot bepaalde zones in het domein. Dat ligt in het verlengde van het voorstel van Kom op tegen Kanker.

De organisatie pleit ervoor om de gezondheid van mensen die passief mee roken beter te beschermen. Kom op tegen Kanker zou bijvoorbeeld roken willen verbieden in voetbalstadions, pretparken en op treinperrons. Er bestaat daarvoor nog geen wettelijk kader, maar beide dierenparken kiezen er toch voor om vanaf de zomer bepaalde rookzones in te voeren.

"Zowel de zoo als Planckendael zijn plaatsen waar veel gezinnen met kinderen komen. Voor ons is het dus een logische stap om na te denken over een verbod, of toch hoe we rokers en niet-rokers allebei een plek kunnen geven. We willen zeker niemand uitsluiten. In beide dierenparken blijft iedereen welkom. (vrt)