Op de gemeenteraad van 7 juni zetten raadsleden Bart Michiels (Cd&V) en  Hubert Vanooteghem (N-VA) de werking van de Herentalse archiefbibliotheek op de agenda. Vorige maand verschenen immers een aantal verontrustende berichten die stelden dat een groot deel van de huidige werken van de archiefbibliotheek zou worden afgevoerd, en dat dit de doodsteek zou kunnen betekenen voor de geschiedschrijving van Herentals en de regio.

Archiefbib

Michiels beet zich vast in het dossier en stelde dan ook een aantal pertinente vragen rond het bestemmings- en opwaarderingsplan voor de archiefbib op de gemeenteraad. “Ik wou meer weten over de visie die achter deze toch wel serieuze operatie school. Het lijkt me immers heel belangrijk dat de historische hoofdstad van de Kempen ook voor de geschiedschrijving in de Kempen een stimulerende rol kan blijven spelen,” stelt Bart. Schepen van Cultuur en Archief Ingrid Ryken kon Bart geruststellen en gaf hem een goed doortimmerd antwoord. “Het is niet zo dat we blindweg werken uit de arfchiefbibliotheek gaan afvoeren. Integendeel, vooraleer we met deze operatie begonnen, hebben we net alle werken goed geïnventariseerd en kritisch geëvalueerd op hun relevantie voor de Herentalse en regionale geschiedschrijving. Sommige werken kunnen nu eenmaal beter elders bewaard en ontsloten worden voor geïnteresseerden en onderzoekers,” stelt de schepen.

Verhuis volgen

“Wat voor Herentals en de regio van belang is, blijft hier. Als werken verhuizen naar andere archief-, erfgoed- of bewaarbibliotheken, dan betekent dat vaak dat ze daar een meer gepaste plaats krijgen en een groter publiek van dienst kunnen zijn. Bovendien houdt het archief nauwkeurig bij naar waar ze vertrekken, en kan het zo iedereen die het wil op de goede weg zetten.”

Speciale commissie

Bart suggereerde bovendien een speciale zitting van een commissie voor alle raadsleden die meer uitleg willen, en daar ging het schepencollege op in. “Dat lijkt me echt wel nodig om de rust te doen terugkeren. Nu worden zaken soms op de spits gedreven, en daarmee is niemand gediend. Wat me alvast belangrijk lijkt: de unieke stukken met een duidelijke Herentalse en regionale erfgoedwaarde zijn nu allemaal duidelijk beschreven, en alle geïnteresseerden zullen veel beter geholpen kunnen worden.” En dat sluit helemaal aan bij de nieuwe visie die het stadsbestuur voor het archief vooropstelt: “Stukken met historische waarde goed bewaren en ontsluiten, en de geschiedschrijving van de Herentalse regio faciliteren, inspireren en innoveren. Dat is onze visie, en daar gaan we volledig voor,” besluit Ingrid Ryken.

Straks meer.