De vorige keer dat Mercurius voor de zon trok, was in november 2006, maar dat was toen niet vanuit België zichtbaar. Nu hebben we meer geluk, de overgang zal (als het weer wil meewerken) van begin tot einde vanuit Herentals zichtbaar zijn.

Mercurius is de planeet die het dichtst bij de zon draait. En soms zijn de onderlinge posities tussen Mercurius, de Zon én de Aarde zodanig dat de planeet vanop de Aarde gezien over de zonneschijf trekt. Mercurius staat echter op een respectabele afstand van de Aarde. De planeet zal dan ook maar te zien zijn als een klein stipje. Het wordt dus helemaal niet donkerder en je hebt speciale kijkers nodig om dit verschijnsel veilig en wel te aanschouwen.

Maandagnamiddag

'Op 9 mei zal Mercurius haar tocht voor de zon aanvatten om 13u12. Vanaf 13 uur staan we dan ook met onze kijkers op de Grote Markt van Herentals, zodat je op een veilige manier het verschijnsel kan bekijken. We blijven er staan tot ergens tussen 18 en 19 uur. Dan trekken we met de kijkers naar het multifunctionele terrein op de Herenthoutse steenweg (naast het VC-voetbalplein).

De zon zakt immers langzaam lager en lager en om het einde mee te maken (omstreeks 20u41) hebben we nood aan een open westelijke horizon. OPGELET: Bovenstaande is allemaal afhankelijk van de weersomstandigheden. Voorspelt men voor deze dag alleen maar een bewolkte hemel, dan gaat de actie uiteraard niet door. Is er een kans op opklaringen, dan zijn we normaal gezien wel present.

Update maandag:  Meer info over ASH Polaris: http://www.ashpolaris.vvs.be   Meer informatie over de Mercuriusovergang: http://www.mercuriusovergang.be