De autovrije zondag trok vandaag duizenden mensen aan in Vlaanderen. In de 38 steden en gemeenten die meededen, waren een resem aan activiteiten voorzien.

Andere straat

Tijdens de Week van de Mobiliteit, die nog tot 22 september loopt, is Autovrije Zondag al jaren een begrip. Een straat zonder auto’s of gemotoriseerd verkeer, het was eens iets anders.

Vandaag kon je er als voetganger, bewoner of bezoeker elkaar ontmoeten, spelen, fietsen en nog veel meer. Iedereen had de kans om de straat eens op een andere manier te beleven.

Autovrije Zondag wil sensibiliseren over mobiliteit, ruimtelijke ordening, duurzame verplaatsingen en de vele mogelijkheden die er zijn. Naast het feit dat steden en gemeenten op deze manier veel leefbaarder worden, is je duurzaam verplaatsen ook goed voor het milieu. En ook die sensibilisering is gelukt.

Feest!

De Autovrije Zondag was vooral een feest. En de lokale vrijwilligers en organisaties van de steden en gemeenten die eraan meededen, zetten hun beste beentje voor om mensen te amuseren en te informeren. Van gratis fietsen herstellen, tot een fietsparcours voor kinderen en stadswandelingen: er was voor elk wat wils. En ja, ook pokémonjagers werden gespot.

Je kon vandaag op 38 locaties terecht : in Aalst, Antwerpen, Asse, Beveren-Waas, Bilzen, Blankenberge, Brugge, Deinze, Dendermonde, Diksmuide, Drogenbos, Gent, Haacht, Haaltert, Ham, Herstappe, Herzele, Hoogstraten, Ichtegem, Ieper, Kortrijk, Lochristi, Mechelen, Merelbeke, Ninove, Oud-Turnhout, Poperinge, Roeselare, Rotselaar, Sint-Niklaas, Tielt, Tienen, Tremelo, Turnhout, Vilvoorde en Vorselaar.

Verdere informatie In totaal doen dit jaar 41 steden en gemeenten mee aan Autovrije Zondag, verspreid over de maanden augustus en september. Op 28 augustus kon je in Leuven al genieten van autovrije straten en pleinen en op 11 september was dat het geval in Hasselt, Landen en Temse.

De Gemeente Opwijk sluit het seizoen af op 25 september. Wim Billet van Mobiel 21: “Deze Autovrije Zondag was een succes. Dat komt omdat mensen op die dag de straat eens kunnen ervaren op een andere manier: ze kunnen er wandelen, spelen, aan een tafel zitten, elkaar ontmoeten… en dat is gewoon leuk om te beleven.”