AZ Turnhout zet een volgende stap in de studie voor de bouw van een eenheidscampus op de terreinen van campus Sint-Jozef.  AZ Turnhout ondertekent deze week het contract met Osararchitects nv die de studie voor een masterplan en technisch-financieel plan zal opmaken voor een eenheidscampus voor het ziekenhuis van Turnhout op campus Sint-Jozef.

AZ Turnhout krijgt een hoogbouw van 65 meter hoog met 17 verdiepingen.  Een deel van de bestaande infrastructuur van campus Sint-Jozef kan ook behouden blijven.

Het AZ Turnhout wil tegen 2025 zowel campus Sint-Elisabeth en campus Sint-Jozef samenbrengen in een eenheidscampus. Dat eengemaakt ziekenhuis verschijnt op een terrein, nu nog een voetbalveld, op de huidige campus Sint-Jozef langs de Steenweg op Merksplas in Turnhout.

Het ziekenhuis kiest voor Osar omwille van hun doordachte vertaling van mensgerichte zorg en helende omgeving in het gebouw.

In 2012 werd door de raad van bestuur de principiële beslissing genomen om alle ziekenhuisactiviteiten, na de fusie van St.-Elisabethziekenhuis en Sint-Jozef in 2009, samen te brengen op de terreinen van campus Sint-Jozef. Doorslaggevend was dat op die locatie meer ruimte en een vlottere bereikbaarheid is.

In de zomer van 2014 werd het zorgstrategisch plan goedgekeurd door de Vlaamse Overheid en aansluitend hierop werd een 'Open Oproep' in samenwerking met de Vlaams Bouwmeester Stefan Devoldere gelanceerd om een architect/ ontwerper te vinden voor het masterplan en technisch-financieel plan.

Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van AZ Turnhout licht toe: "We hebben gekozen voor een combinatie van nieuwbouw en gedeeltelijk behoud van de bestaande infrastructuur. Zowel bij de leden van de raad van bestuur, directiecomité en medische raad viel het concept van Osar het meest in de smaak omdat het de patiënt centraal zet en vertrekt vanuit mensgerichte zorg.

Een hoogbouw heeft minder dakoppervlakte en minder fundering nodig waardoor de ecologische voetafdruk minder is. Maar ook de loopafstanden voor onze medewerkers worden zo tot een minimum herleid.

Bovendien biedt een hoogbouw het grote voordeel dat het bestaande gebouw tijdens de opbouw van de nieuwbouw operationeel kan blijven." Zo besluit Jo Leysen.

Gebouw is een vertaling van de kernwaarden van AZ Turnhout

"Het ziekenhuis is een gebouw waarin complexe processen plaatsvinden. Hierin wilden we eenvoud en rust brengen", licht Michiel Verhaegen van Osararchitects toe. "Door te focussen op gastvrijheid stellen we de patiënt en zijn omgeving centraal.

We willen een gebouw dat connectie stimuleert: tussen mensen, disciplines en het omliggende landschap. Een helder plan met uitzicht, daglicht en overzicht, zodat er ruimte ontstaat voor de essentie. Wij hebben getracht om de waarden en ambitie van AZ Turnhout 'Gast-in-ons-Huis' te vertalen in het gebouw en daar zijn we blijkbaar in geslaagd.

We kijken uit naar een fijne samenwerking en hopen de patiënten en het personeel van AZ Turnhout te verblijden met een slank en efficiënt ziekenhuis."

Breed draagvlak en timing

"De keuze van de ontwerper Osar heeft een breed draagvlak." vervolgt Jo Leysen. "Van in het begin hebben we gekozen voor een samenwerking met de Vlaams Bouwmeester en raadgevend experten van VIPA en van Ruimte Vlaanderen.

We vertrokken van 40 kandidaten waar de Vlaams Bouwmeester er 10 uit geselecteerd heeft. Die 10 werden met het ziekenhuis besproken en samen selecteerden we er 5 laureaten uit. Tot in die fase gebeurde bovendien alles anoniem en wisten we niet welk ontwerp van welk bureau was. Die 5 kandidaten deden mee aan een conceptwedstrijd waaruit uiteindelijk 1 winnaar over bleef."

Dit wil niet zeggen dat het ziekenhuis morgen begint te bouwen. Er moeten nog veel stappen doorlopen worden. Tegen eind 2017 moet het technisch-financieel plan klaar zijn, zodat het financieel plaatje duidelijk wordt en het ziekenhuis subsidies kan aanvragen voor de bouw.

Bij de ontwikkeling van dat plan worden werkgroepen van medewerkers en artsen betrokken. Streefdatum wordt geschat rond 2025.

Kom naar de infosessie over het ontwerp op 20 maart

AZ Turnhout zet op zondag 20 maart op Dag van de Zorg haar deuren open voor het breed publiek. De maquette van het eerste idee van de nieuwbouw voor AZ Turnhout is dan te bewonderen. Er zal ook een korte toelichting gegeven worden. De maquette staat tentoon gesteld op campus Sint-Jozef in de Hertog van Brabant zaal en is te bezichtigen op 20 maart van 10.30u tot 11.30u en van 14.30u tot 15.30. 

Veertig diensten gunnen bezoekers een unieke blik achter de schermen.

AZ Turnhout neemt zondag 20 maart deel aan Dag van de Zorg. Het ziekenhuis zet de deuren open van 10 tot 17 uur voor alle geïnteresseerden die een kijkje willen nemen achter schermen van de werking van het ziekenhuis. Voor jong en oud is er een boeiend kijk-en-doe-parcours uitgestippeld op beide campussen.

Algemeen aanbod
Heb je altijd al willen weten hoe een operatiekwartier achter de schermen werkt of wat dialysetoestel nu net doet? Kom dan op zondag 20 maart naar de opendeurdag in AZ Turnhout. Zowel op campus Sint-Jozef op de Steenweg op Merksplas als op campus Sint-Elisabeth in de Rubensstraat kan je tussen 10 en 17 uur tal van medische diensten en plaatsen in het ziekenhuis bezoeken waar je anders nooit komt.

Tijdens een boeiend 'kijk-en-doe-parcours' ontdek je de werking van ongeveer 40 diensten en afdelingen in het ziekenhuis. Zo kan je op de afdeling maag-, darm- en leverziekten zelf aan de slag met een endoscoop. In het operatiekwartier ontdek je hoe een ingreep verloopt en mag je het zelf eens uitproberen.

Aan de rookstopstand kan je je longinhoud laten testen en krijg je tips en adviezen over stoppen met roken. In het hartcentrum leer je hoe een ballonnetje of stent in het lichaam wordt geplaatst. Op de dienst nucleaire geneeskunde maak je kennis met de werking van de nieuwste scanner. Dit en nog veel meer valt er te beleven tijdens Dag van de Zorg in AZ Turnhout.

Aanbod voor kinderen

Ook voor kinderen hebben wij een bijzonder programma in petto. Langs het parcours organiseren wij kindvriendelijke activiteiten met leuke gadgets die de kinderen mee naar huis mogen nemen. Bovendien mogen ze op 20 maart hun knuffel mee naar het ziekenhuis brengen.

Voorstelling 3D-laparoscopie

De diensten abdominale heelkunde, gynaecologie, vaatheelkunde en urologie stellen op 20 maart bovendien met trots de nieuwe 3D-laparoscopie voor die sinds kort in AZ Turnhout kan gebruikt worden voor complexe urologische ingrepen. Uroloog Dr. Raf Van Reusel legt uit: "AZ Turnhout heeft sinds kort een 3D-laparoscopiecamera. Met dit toestel hebben wij de kans om driedimensionaal, en dus veel makkelijker en nauwkeuriger, chirurgische handelingen uit te voeren. Met een klassieke camera heb je geen 3D-zicht waardoor ingrepen veel langer duren."

Praktische info voor de bezoekers van Dag van de Zorg

· Alle info en een gedetailleerde programmabrochure : www.azturnhout.be/dagvandezorg

· Openingsuren 20/03/16: 10 tot 17 uur doorlopend

· Campus Sint-Elisabeth, Rubensstraat 166, 2300 Turnhout – gratis parkeren in het parkeergebouw

· Campus Sint-Jozef, Steenweg op Merksplas 44, 2300 Turnhout – gratis parkeren op de bezoekersparking

Infosessies op vaste tijdstippen

Infosessie: "Gebruik van de CT-scan in de wereld van kunst en archeologie" door dr. Hans Cuykx

· campus Sint-Jozef: 11.30 - 12 uur, Hertog van Brabantzaal (gelijkvloers achter cafetaria)

· campus Sint-Elisabeth: 13.30 - 14 uur, Edmund Hoylezaal (gelijkvloers achter cafetaria)

 

Foto's Lies Delvaux/ NNieuws.