De communicatiediensten van Balen, Dessel, Lommel en Mol bieden elkaar vanaf nu wederzijdse ondersteuning bij rampen en grote incidenten. De vier betrokken gemeentebesturen hebben daarvoor een intentieverklaring ondertekend. Dankzij de deelname van Lommel aan het samenwerkingsverband, overstijgen we de provinciegrenzen.   

Bij rampen en grote incidenten is er op korte tijd een hoge nood aan informatie en communicatie. Zo nemen de gemeentelijke communicatiediensten volgens de wettelijke bepalingen de rol van ‘Discipline 5 Informatie’ op zich in de lokale crisiscel die bij een ramp wordt opgericht. De andere disciplines zijn politie, brandweer, de medische hulpverlening en de civiele bescherming. De lokale crisiscel staat onder leiding van de burgemeester.

Samenwerken

Tijdens verschillende rampenoefeningen bleek dat de communicatiediensten van naburige gemeenten nauw moeten samenwerken en dat één communicatiedienst onvoldoende bemand is om alle taken op zich te nemen. Zo moet de pers geïnformeerd worden, een lokaal callcenter worden opgestart, sociale media worden opgevolgd, de alarmeringskanalen worden ingezet, berichten aan de bevolking worden verspreid,… Het is onmogelijk om deze hoeveelheid aan taken met slechts enkele mensen uit te voeren.

Over de provinciegrenzen heen

De besturen kiezen bewust voor een samenwerking die de provinciegrenzen overstijgt. Zo staan er verschillende SEVESO-bedrijven op korte afstand van de gemeentegrenzen. Een goede samenwerking, ook over de provinciegrenzen heen, is dan van groot belang.

Snel ondersteuning

Dankzij deze intentieverklaring kunnen de communicatiediensten tijdens een crisissituatie zeer snel de ondersteuning van collega’s uit de drie andere gemeenten inroepen.