De koning heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever met een informatieopdracht belast. Dat meldt het koninklijk paleis. De Wever zal op dinsdag 3 juni een vorderingsverslag uitbrengen aan de Koning.

Nu alle partijen die vertegenwoordigd zijn in de Kamer, behalve Vlaams Belang, op gesprek zijn geweest op het Paleis, heeft koning Filip beslist wie hij het veld instuurt. Bart De Wever is rond half één toegekomen op het koninklijk paleis. Hij kreeg daar van de koning de 'informateursopdracht'. De Wever heeft die aanvaard. Hij moet nagaan 'onder welke voorwaarden er snel een regering tot stand gebracht kan worden'. Dinsdag 3 juni zal De Wever verslag uitbrengen van de vorderingen.

Het is de tweede keer dat Bart De Wever als informateur begint aan de formatie. In 2010 werd hij door de toenmalige koning Albert tot informateur benoemd. Enkele maanden laten kwam hij nog eens aan zet als 'verduidelijker'. 

CD&V had erop aangedrongen dat de N-VA het inititatief zou nemen, niet alleen Vlaams maar ook federaal. Omdat de socialisten in de Kamer de grootste familie blijven, wacht De Wever een aartsmoeilijke opdracht. Een gedroomde centrumregering zonder de PS vormen, is een haast onhaalbare opdracht. (sd)