De christelijke beweging ACW zal van Belfius een rente krijgen die kan oplopen tot 8 procent. Dat schrijft De Tijd.

 
En Arco, de financiële poot van het ACW, eist van Belfius zo'n 10 miljoen euro als schadevergoeding voor geleden verliezen.

Tussen Belfius, zoals Dexia Bank België nu heet sinds de nationalisering (niet te verwarren met Dexia, dat nu de toxische kredieten verenigt, red.), en het ACW is een akkoord in de maak over de winstbewijzen.

Die winstbewijzen heeft het ACW al in handen sinds Bacob in de jaren 90 opging in de Frans-Belgische Dexia-groep. Het gaat om een soort vergoeding omdat de christelijke arbeidersbeweging een pak klanten aanbrengt.

Nu zouden die winstbewijzen omgezet worden in een eeuwige lening. Daarop zou het ACW nog zeker tien jaar een rente krijgen tussen de 6 en de 8 procent.

Oud-premier en voormalig Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene (CD&V), die ook banden heeft met het ACW, noemt de regeling "verdedigbaar". "Juridisch is de zaak onbetwistbaar", zegt hij in "De ochtend".

De winstbewijzen van het ACW zijn politiek erg omstreden. Arco, de financiële poot van het ACW, wordt als een van de hoofdaandeelhouders mee verantwoordelijk gehouden voor de val van Dexia. Voor de Arco-aandeelhouders, vaak ook kleine spaarders, staat de overheid garant. Maar onder meer de N-VA heeft daar een probleem mee.

"10 miljoen is druppel op hete plaat voor Arco"

Arco eist intussen 10 miljoen euro als schadevergoeding van Belfius, als compensatie omdat de ACW-aandeelhouders veel geld verloren bij de recentste kapitaalverhoging van Dexia, in het najaar van 2012. Dat schrijft De Morgen. Het is nog afwachten of het tot een rechtszaak of een schikking komt.

Arcofin had een lening gesloten met Dexia en de bank kreeg daarvoor 50 miljoen aandelen. Het stemrecht voor aandeelhouders is daarmee mee verhuisd naar Dexia. Toen er over de kapitaalverhoging bij Dexia gestemd werd, werd er dus "ja" gestemd. Door de kapitaalverhoging kwamen er een pak meer Dexia-aandelen op de markt, maar de waarde van de aandelen daalde daardoor sterk.

De Arco-aandeelhouders zagen hun aandelen zo nog minder waard worden. Een aandeel is nu nog minder dan 10 cent waard. "Deze zaak gaat over zo'n 10 miljoen euro", zegt financieel specialist Pascal Paepen.

"Maar door de val van Dexia zit Arco met een put van 1 miljard euro en daar valt al niet veel meer aan te doen." Arco-aandeelhouders kunnen dus niet veel hoop koesteren dat een regeling met Belfius over de schadevergoeding veel verschil zal uitmaken.

Bron belga/vrt.