De federale regering heeft beslist om nachtarbeid in de e-commerce mogelijk te maken, opdat onze bedrijven beter zouden kunnen concurreren met het buitenland.

"Nog vóór de zomer wetswijziging"
Momenteel is het zo dat orders die na 20 uur binnenkomen pas de volgende dag verwerkt kunnen worden, terwijl in onze buurlanden webwinkels na acht uur 's avonds nog wel leveringen kunnen voorbereiden voor de volgende dag. Nog vóór de zomer komt er echter een wetswijziging die nachtwerk in de e-commercesector toestaat, zegt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) nu.

"Omdat nachtwerk in ons land niet is toegelaten voor e-commerce, vlaggen heel wat e-commercespelers hun logistieke activiteiten uit naar Nederland. Zo kunnen ze garanderen dat een pakje dat je vandaag bestelt, morgen toch bij de klant wordt geleverd. Hierdoor gaan jobs en groei in ons land verloren", klinkt het op het kabinet van de vicepremier.

"Flinke handicap weggewerkt"
Handelsfederatie Comeos wijst al langer op de flinke handicap waarmee Belgische e-commercebedrijven te kampen hebben: "Momenteel worden goederen sneller geleverd vanuit Amsterdam dan vanuit Kortrijk. Werk tussen 20.00 en 6.00 uur is hier immers nachtarbeid, wat snelle leveringen onmogelijk maakt", aldus CEO Dominique Michel.

Door die regels rond nachtarbeid "verhuizen jaarlijks duizenden logistieke jobs naar het buitenland", stelt Michel. "Comeos heeft in 2014 de structurele handicaps aangekaart. We zijn blij dat onze waarschuwingen gehoord werden en dat de regering alvast één van onze handicaps aanpakt." (retaildetail)