Engie Electrabel had eind 2016 meer dan 85 procent afgerond van zijn actieplan om te weerstaan aan extreme natuurlijke omstandigheden in de kerncentrales van Doel en Tihange. Dat meldt het FANC vrijdag.

In Doel zijn de werkzaamheden afgerond die moeten helpen bij de strategie bij een volledige black-out of in geval van verlies van de ultieme koudebron. In Tihange is het merendeel van de acties afgerond.

Na de kernramp in Fukushima, in 2011, ondergingen alle Europese kerncentrales een stresstest. Op basis daarvan moesten de exploitanten een actieplan opstellen, dat nu dus bijna afgewerkt is.

Europa legde deze stresstests op om na te gaan in hoeverre kerncentrales beschikken over voldoende grote veiligheidsmarges om aan extreme natuurlijke omstandigheden, zoals overstromingen of aardbevingen, te weerstaan. Die kunnen namelijk leiden tot het uitvallen van de elektriciteitsaanvoer en/of koeling van de reactor, wat in het ergste geval een kernsmelting kan veroorzaken.

Daarbovenop moesten de Belgische nucleaire sites ook een stresstest ondergaan voor andere scenario's, zoals vliegtuigcrashes, terrorisme, cyberattacks en gasexplosies. Daarnaast moesten ook andere nucleaire inrichtingen van klasse I, zoals Belgoprocess en het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol, een stresstest ondergaan.

De actieplannen die na die stresstests werden opgemaakt, werden tussen december 2012 en juli 2013 goedgekeurd door het FANC.

In de vrijdag gepubliceerde voorgangsverslagen voor het jaar 2016 merkt het FANC daarnaast ook nog op dat Engie ook vooruitgang boekte "op vlak van de voorbereiding van het beheer van ongevallen". (belga)