Bouw- en schrijnwerkbedrijf Beneens kiest voluit voor innovatieve technologie voor de bouw van het nieuwe kantoorgebouw op de site in Olen. Het bedrijf kent al jaren een mooie groei en na 20 jaar in Olen is het kantoorgebouw te klein geworden. Op dezelfde site trekt Beneens een gloednieuw ruimer kantoor op.

Bouwbedrijf Beneens is al jaren voorloper op het gebied van duurzaam ondernemen. Het was dan ook een evidente keuze dat ook de nieuwe kantoorruimte een duurzaam en innovatief toonbeeld zou worden.

"Al jaren sorteren wij in ons containerpark in het bedrijf afval in 34 verschillende afvalstromen. Zo willen we een minimum aan restafval produceren en zoveel mogelijk recycleerbare materialen hergebruiken, zegt zaakvoerder Joeri Beneens. "We plaatsten ook al led verlichting in het atelier en de kantoren, optimaliseerden de stofafzuiging en perslucht en namen ook frequentie gestuurde motoren in gebruik."

De bedrijfsfilosofie van duurzaam bouwen en bewust energieverbruik wordt ook doorgetrokken in het nieuwe gebouw. Het gebouw, bestaande uit 3 bouwlagen, wordt opgetrokken door middel van een CLT-constructie (cross laminated timber). In deze nieuwe bouwmethode die uiterst duurzaam is, wordt enkel gewerkt met hout uit PEFC-gecertificeerde bossen. De onderdelen worden volledig driedimensionaal uitgetekend en opgebouwd in de fabriek. Op de werf wordt de prefab houten structuur in korte tijd opgetrokken. Het is een techniek die Beneens in de toekomst ook op andere werven wil hanteren.

Ook bij de keuze van de verwarmingsinstallatie kiest Beneens voor een innovatieve installatie. "In het bestaande kantoor en het atelier verwarmen we al jaren met resthout uit ons schrijnwerkatelier", zegt Joeri Beneens. "De investering in een nieuwe verwarmingsinstallatie drong zich op en opnieuw kiezen we voor duurzaamheid."

De nieuwe verwarmingsinstallatie heeft een thermische capaciteit van 1,600 kW. De installatie maakt oververhit water van 145°C aan dat naar een ORC (Organic Rankine Cycle) wordt gestuurd. De installatie wekt hiermee 110 kWh elektriciteit op. Om de flexibiliteit van het systeem te verhogen wordt er een warm-wateropslagtank toegevoegd voor thermische opslag om de piekmomenten op te vangen. Deze opstelling zorgt ervoor dat naast het opwekken van de elektriciteit voor het bedrijf, er nog voldoende restwarmte zal zijn om te voldoen aan de warmtevraag van de volledige onderneming.

Dankzij de implementatie van deze vooruitstrevende technieken is Beneens ook demonstratiesite in het Europees project Horizon 2020 – Story en wil het bedrijf een voorbeeld zijn voor andere duurzame kantoorgebouwen.

Over bouwbedrijf Beneens:

Beneens is een familiebedrijf en bestaat in 2015, 80 jaar. In 1935 begon Jozef Beneens als zelfstandig schrijnwerker. Door de jaren heen bleef het bedrijf groeien. Naast de algemene bouwactiviteiten specialiseert Beneens in winkel- en binnenhuisinrichting, school- en bedrijfsgebouwen en houten buitenschrijnwerk.

Dochteronderneming Beneens Alucon maakt (passief) ramen en deuren in aluminium. Beneens telt 130 gekwalificeerde en gemotiveerde werknemers.