De eerste ministers van België, Nederland en Luxemburg hebben maandag een digitale verklaring ondertekend, waarmee ze aangeven werk te zullen maken van een eengemaakte e-commercemarkt over de drie landen heen.

Samen toezicht houden

Daarmee nemen de drie landen een voorsprong op de rest van de landen in de Europese Unie. Het plan voor een eengemaakte markt in Europa ligt immers al sinds vorig jaar op tafel, maar dankzij deze nieuwe verklaring wil de Benelux een voortrekkersrol spelen voor de andere landen.

De verklaring moet ervoor zorgen dat er initiatieven worden opgestart, die onder andere de regels rond pakketdiensten hervormen, en dat er wordt gezocht naar manieren om samen toezicht te houden op de online markt. Zo moet het eenvoudiger worden om fraude op te sporen en aan te pakken.

De verschillende initiatieven zullen later ook gepresenteerd worden aan andere Europese landen, die zo versneld kunnen profiteren van een digitale markt met een minimum aan barrières, aldus online vakblad Twinkle. (retaildetail)