De Blauwe Frituur is Best-Frit frituur van het jaar 2017. Bekend bezoek vandaag in de Blauwe Frituur in Kortrijk. Véronique De Kock, nog steeds één van de beauty's van Vlaanderen kwam er niet alleen een frietje steken, ze had ook beauty van een trofee bij.

Die was voor uitbater Kris Vanhaerents van De Blauwe Frituur, die door de consument werd verkozen tot beste Best-Frit frituur van het land.

Vanhaerents maakte meteen zijn belofte dat hij op zijn blote knieën tot aan het kruispunt bij zijn zaak zou kruipen waar. Al moest de nietsvermoedende friturist wel even bekomen van de schok.

Elk jaar organiseert het kwaliteitslabel Best-Frit de verkiezing van de Best-Frit frituur van het jaar. Tijdens deze verkiezing kunnen consumenten in de deelnemende frituren én online hun stem uitbrengen. Alles onder controle van een gerechts-deurwaarder.

Dit jaar namen meer dan 30.000 consumenten deel aan de strijd. De winnaar haalde 5.700 unieke stemmen van binnen. Daarmee klopten De Blauwe Frituur de collega's van Lowie Frieton uit Gistel. Waar de trofee de voorbije vier jaar steeds richting Limburg ging, strandt Frit-Style uit Zonhoven dit jaar op plaats drie.

De winnaars
5700 (!) consumenten kozen voor De Blauwe Frituur als Best-Frit frituur van het jaar. In Kortrijk is deze zaak al 'wereldberoemd' onder alle (ex-) studenten van de vlakbij gelegen campus. Met de verkiezing als beste frituur van het exclusieve keurmerk 'Best Frit', waarvoor slechts 190 frituren door erkend zijn, zal de roem van de zaak ver buiten Kortrijk uitdeinen.

Al zijn er blijkbaar nu al aardig wat ex-studenten die af en toe van hun verre heimat richting Kortrijk rijden om nog eens van het kwaliteitswerk van De Blauwe Frituur te genieten.

Trots
"Ook die studenten hebben massaal voor mij gestemd", stamelde een verbouwereerde Kris Verhaerents na de ontvangst van de trofee uit handen van de ex-miss België en de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne. De friturist stond de bezoekers zichtbaar ontroerd te woord. "Dit is de bekroning van 17 jaar keihard werken. Elke dag proberen om het beste te doen. Nooit op de lauweren rusten. Altijd zoeken naar nieuwe dingen om uw klanten te verrassen. Dat is het geheim van de zaak. Naast onze frietjes, ons stoofvlees maar vooral onze zelfgemaakte tartaarsaus. Dat recept is top secret. Ik maak er wekelijks tientallen liters van."

Belofte
Elke klant van De Blauwe Frituur werd de voorbije weken nadrukkelijk gevraagd om mee te doen aan de verkiezing. Met succes blijkbaar. Mogelijk dankzij de belofte dat de zaakvoerder op de knieën naar de hoek van de straat zou kruipen bij winst. Een strenge blik uit de wereldberoemde ogen van Véronique De Kock volstond om Kris Vanhaerents zijn belofte te doen nakomen. "Dit doet pijn", kreunde de zaakvoerder na zijn calvarietocht. "Maar als ik mijn trofee zie, ben ik het al vergeten. Die mooie trofee in mijn zaak. En zo'n schone vrouw. Wat een dag!"

Kassa
Kris Vanhaerents runt De Blauwe Frituur al 17 jaar. Intussen draait dochter Ulrike al geruime tijd mee, samen met haar vriend Laurens. Het trio besefte meteen na de uitreiking dat zij zich de komende dagen en weken mogen schrap zetten voor een invasie van extra bezoekers. Een uur na de bekendmaking in de media stond al een rij klanten tot buiten te wachten.

"In onze sector is de titel Best-Frit frituur van het jaar van zeer grote betekenis", weet Vincent Messiaen van Best-Frit. "Ons kwaliteitslabel is voor een frituur zeer moeilijk te bekomen. Onze toetredingseisen zijn echt uiterst scherp. We hebben heel strenge normen voor hygiëne, kwaliteit, voedselveiligheid, decor en klantvriendelijkheid. Op dit moment beantwoorden slechts 190 frituren in België aan die hoogste normen. In dat selecte gezelschap aangeduid worden als de allerbeste, is een ijzersterke referentie. De winnaar zien altijd hun omzet fors stijgen. Dat zal voor De Blauwe Frituur niet anders zijn."

Buitenland
De frituur van het jaar 2017 krijgt een unieke trofee, een exclusieve raamsticker en 300 euro gratis kwaliteitsproducten. De nummers twee en drie in deze verkiezing, krijgen respectievelijk 200 en 100 euro gratis producten. De top tien krijgt een certificaat om die plaats in de verf te zetten.

Maar het grootste cadeau vormen de vele extra klanten. Winnaars uit het verleden gaven aan dat plots alle dialecten in de frituur opduiken. Bovendien is de trofee blijkbaar ook in Nederland en Duitsland behoorlijk bekend. Misschien volgt met een West-Vlaamse winnaar ook Frankrijk?

Eindelijk West-Vlaanderen
De wedstrijd om de Best-Frit Frituur van het Jaar te kiezen, bestaat al vijf jaar. De provincie Limburg haalde de titel drie keer binnen. De provincie Antwerpen één keer. Toch doken altijd West-Vlaamse frituren op in de top drie. Maar de hoofdprijs ging net altijd een andere richting uit. "Gelukkig laten West-Vlamingen zich niet snel doen", zegt Vincent Messiaen. "Gewoon voortdoen en hopen dat het volgend jaar beter is. Dat is de spirit die dan uiteindelijk ook resultaat oplevert ."

Jaar gratis
Voor de deelnemende kiezers-consumenten zat er ook een prijs in. Jeffrey De Beukelaer uit Brecht, die stemde voor frituur 't Pleintje in Brecht, was één van hen. Hij mag als publiekswinnaar in zijn favoriete Best-Frit frituur gedurende een vol jaar elke week gratis frietjes halen. Hij selecteerde die frituur als winnaar voor de titel.