Op officieel verzoek van het provinciebestuur organiseert het gemeentebestuur een bijkomend openbaar onderzoek naar verkaveling Kater@.

Dit loopt van 10 februari tot en met 11 maart 2017. Tijdens de beroepsprocedure die wordt behandeld door de Deputatie van de provincie Antwerpen wenste de projectontwikkelaar een mobiliteitsstudie aan het dossier toe te voegen. Dit kan alleen wanneer iedereen de kans krijgt om het aangevulde dossier te bestuderen én eventuele bezwaarschriften in te dienen.

Het gemeentebestuur spreekt zich, conform de lopende beroepsprocedure, inhoudelijk niet uit over eventuele bezwaarschriften. Deze worden integraal doorgestuurd naar het provinciebestuur.

Na enkele nodige bijsturingen van het verkavelingsplan keurde de gemeenteraad eind oktober vorig jaar het wegenistracé en de rooilijnen goed van verkaveling Kater@. Het college van burgemeester en schepenen stemde op zijn beurt in met de aangepaste verkavelingsvergunning. Met deze bijsturingen kwam het gemeentebestuur tegemoet aan een aantal bekommernissen van de buurtbewoners.

Zoals de wetgeving mogelijk maakt, werd door een aantal buurtbewoners bij de Deputatie een beroepsprocedure opgestart tegen de verkavelingsvergunning. Tijdens de pleidooien van deze beroepsprocedure wenste de projectontwikkelaar een mobiliteitsstudie toe te voegen aan het dossier die aantoont dat de mobiliteitsimpact van de verkaveling op de verkeersafwikkeling en de omgeving zeer gering is.

Nieuw openbaar onderzoek

Het provinciebestuur oordeelt dat deze studie alleen aan het dossier kan worden toegevoegd na een nieuw bijkomend openbaar onderzoek. Het gemeentebestuur kreeg de opdracht om dit te organiseren.

Dit betekent concreet dat het volledige dossier met mobiliteitsstudie vanaf 10 februari tot en met 11 maart 2017 ter inzage ligt op onze dienst ruimtelijke ordening, eerste verdieping op 't Getouw.

Alle geïnteresseerden krijgen tijdens deze periode de kans om het dossier in te kijken op onze dienst ruimtelijke ordening, eerste verdieping in 't Getouw (Molenhoekstraat 2).

Wie wenst, kan een gemotiveerd bezwaarschrift indienen tegen ontvangstbewijs of per post, gericht aan het college van burgemeester en schepenen, Molenhoekstraat 2 in Mol.

Bezwaren die al ingediend werden tijdens het vorige openbaar onderzoek vervallen niet en worden ook door de provincie meegenomen voor de beoordeling van het dossier.

Historiek verkaveling Kater@ ?

Op 29 juni 2016 vond een informatievergadering plaats over het verkavelingsproject Kater@ in de parochiezaal van Sluis. De projectontwikkelaars Kolmont, Novus Projects en Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij Kempen (IOK) stelden hun plannen voor aan de buurtbewoners en overige geïnteresseerden. De ontwikkelaars dienden een verkavelingsdossier in voor de realisatie van 71 private kavels, waarvan 1 lot werd voorbehouden voor 8 à 10 sociale woningen. Deze verkaveling situeert zich tussen Katerat en Hoogblok, langsheen de Bremstraat en Lariksstraat.

Na de informatievergadering volgde de start van het openbaar onderzoek. Dit liep van 3 juli tot en met 1 augustus 2016. In deze periode ontvingen we in totaal 439 bezwaarschriften. De inhoud van deze bezwaarschriften varieerde van de vrees voor sluipverkeer in nabijgelegen woonstraten, een te hoge bouwdichtheid, beperkte groenvoorzieningen in de verkaveling tot en met verzoekschriften om op deze locatie elke mogelijke verkaveling of bewoning tegen te houden.

Niet in de Galbergen

Het gemeentebestuur toonde begrip voor de bekommernissen van vele mensen, maar benadrukte steeds dat verkaveling Kater@ niet in de Galbergen ligt. De verkaveling leunt aan tegen dit waardevol groen- en recreatiegebied. Het verkavelingsontwerp bevat evenwel voldoende groene bufferruimte tussen de verkaveling en het begin van de Galbergen. Met de gevraagde aanpassingen wordt deze bufferruimte zelfs nog versterkt.

PRUP Kleinstedelijk Gebied

We begrijpen ten zeerste dat de Galbergen voor veel mensen een dierbaar en te koesteren gebied is. Het gemeentebestuur deelt deze gedachte. Dat is meteen ook de reden waarom we de afgelopen jaren verschillende belangrijke beslissingen hebben genomen die de Galbergen moeten vrijwaren voor de toekomst.

Zo werd in 2012 het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Kleinstedelijk Gebied goedgekeurd. Ook voor dit PRUP werd een openbaar onderzoek georganiseerd. Dit PRUP bakent in onze gemeente een grote zone rond het Centrum af waar woonverdichting is aangewezen. Dit verkavelingsgebied ligt in het afgebakende Kleinstedelijk Gebied.

Daarnaast omvat dit PRUP ook de omzetting van vier historische woonuitbreidingsgebieden naar woongebied. Sinds het ontstaan van het gewestplan – veertig jaar geleden – staan deze zones ingekleurd als woonuitbreidingsgebied. Het PRUP bevestigt dat dit extra woongebied noodzakelijk is om aan de woningnood van de komende jaren te voldoen. Berekeningen van de hogere overheid spreken voor Mol over de nood aan 600 extra woongelegenheden.

Voor verkaveling Kater@ betekende de omschakeling van woonuitbreidingsgebied naar woongebied tegelijkertijd een extra bescherming van de Galbergen. Zo werd niet alle woonuitbreidingsgebied in deze buurt uiteindelijk woongebied. Een gebied van 0,9 hectare – dat wél middenin de Galbergen lag - werd op hetzelfde moment omgevormd tot parkgebied, waardoor er hier géén ontwikkeling mogelijk is.

Daarnaast heeft het gemeentebestuur– in samenspraak met andere overheidsinstanties – de afgelopen jaren stelselmatig privébossen in de Galbergen opgekocht om ze toe te voegen aan het openbaar domein en ze beter te kunnen beschermen.

Verder keurde het gemeentebestuur in 2015 het Kaderplan Galbergen goed. In dit toekomstplan wordt de recreatieve en natuurfunctie van dit groengebied benadrukt.

Meer open ruimte en publiek groen

Het gemeentebestuur ging grotendeels akkoord met een aantal bezwaarschriftindieners die de open ruimte en het publieke groen in de verkaveling te beperkt vonden. Daarom legden we aan de projectontwikkelaars de voorwaarde op om een tiental woningen te schrappen, waardoor er in de verkaveling een open terrein kan komen met extra groen. Daardoor daalt ook de woondichtheid van de verkaveling tot 20 woningen per hectare. Dit is het reglementaire minimum dat het PRUP Kleinstedelijk Gebied aan het gemeentebestuur oplegt.

Sluipverkeer

Sommige buurtbewoners vrezen voor sluipverkeer in hun straat door de komst van de verkaveling. Om het verkeer van de bewoners en bezoekers van de toekomstige verkaveling te spreiden, voorzien de verkavelaars twee ontsluitingswegen. De configuratie van het wegenistracé is daarbij zo opgevat dat sluipverkeer maximaal ontmoedigd wordt.

Goedkopere bouwgronden

Aangezien intercommunale IOK tot de ontwikkelaars van deze verkaveling behoort, zal 30% van de kavels aan goedkopere tarieven verkocht worden. Concreet betekent dit dat de kopers een korting krijgen van ongeveer 20% op de normale grondprijzen. Deze kavels zullen bij voorrang verkocht worden aan inwoners van onze gemeente.

Meer info: dienst ruimtelijke planning, 014 33 08 34, ro@gemeentemol.be