U bent hier

Bioboeren Marc en Joris verstevigen Kempisch karakter bieren Gageleer en Bufo

Kempen regio | Lille
06.04.2014 - 09.23u
Door: Hans Vertommen

In de bioboerderij van Joris Willems in Poederlee (Lille) is zaterdagnamiddag het nieuwe brouwsel van de Gageleer geproefd en unaniem goedgekeurd. Het bier kreeg ook een nieuw etiket en voldoet ook daarmee aan de strenge Europese regelgeving. Gageleer sinds 29 augustus 2003 een gecertificeerd biobier. Het eerste brouwsel dateert van eind 1996 maar dan gebrouwen met gewone gerst. Het eerste bier Gageleer werd in 2009 gebrouwen met biologische grondstoffen. Eind 1996 werd er 1.000 liter Gageleer gebrouwen.

Eind 1996 werd er 1.000 liter Gageleer gebrouwen. Eind 2013 was dat al 107.000 liter Gageleer en 8.000 liter Bufo (minder alcoholgehalte, 4,8%, stevige hopsmaak) die gecommercialiseerd werd.

Ondanks het slechte weer vorig jaar kon bioboer Joris Willems  17.680 kg brouwgerst oogsten. Bioboer Marc Naets uit Voortkapel oogstte 14.940 kg. Met deze twee bioboeren uit de regio is Gageleer zekerder van de aanlevering van zuivere biogerst, mocht één van de twee boeren ooit te maken hebben met een misoogst, bv. ten gevolge van een hagelbui.

De opbrengst van de verkoop van Gageleer gaat naar Natuurpunt. Je vindt de beide heerlijke creaties in de bierrekken bij heel wat verkooppunten in het Neteland (o.a. Verreydt Noorderwijk-Lille) en de Kempen.

Beschrijving Gageleer

Gageleer is een origineel donkerblond bier met eigenzinnig karakter. Het is een degustatiebier met een zeer aparte smaak en een exotische neus, waarin de enen toetsen van Provençaalse kruiden zullen herkennen, anderen dan weer de nog meer exotische eucalyptus. Die bijzondere geur en smaak komen van de gagel die in het brouwproces wordt gebruikt. Gagel was in de vroege middeleeuwen, voor de hop zijn intrede had gedaan, de voornaamste smaakmaker van bier in Noordwest Europa. Gagel groeit nog in moerassige gebieden zoals het Landschap De Liereman in Oud-Turnhout. 

Han Hidalgo uit Breda : Jazz-bieren en meer

Tijdens de lancering van deze Kempense perfecte bieren verzorgde Han Hidalgo uit Breda de Gageleer-hapjes.  Han is de creatieve geest achter de culinaire website Jazzcookin met een pak recepten geïnspireerd door jazzcomposities.  Hij is o.a. ook de gewaardeerde auteur van The Taste Of Bier, Jazz & Blues, met 32 swingende gerechten geïnspireerd door jazz, blues en bier.  Een aanrader.

 

Op de groepsfoto v.l.n.r. Louis Meulders, bioboeren Joris Willems en Marc Naets, Dirk Geysels, Lucas Huybrechts (voorzitter), Juul Appels en Luc Van Gompel.   Foto's Guy Verellen / Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto