Op 7 oktober lanceren de meesterbakkers Bert en Willem Verlooy een nieuw Westels streekproduct. Hun Biscuits de Merode zijn een verrukkelijke ode aan de gelijknamige adellijke familie, die Westerlo twee kastelen en een eigen karakter gaf, en haar stempel drukte op een groot deel van de Kempen.

De Biscuits de Merode zijn dan ook ronduit edele boterkoekjes.

Erkende streekproducten heeft Westerlo (nog) niet. Twee bieren worden wel als streekspecialiteit erkend, en daar komt nu een derde bij. Voor het eerst is het iets 'eetbaars': de Biscuits de Merode zijn superlekkere boterkoekjes van de hand van meesterbakkers Bert en Willem Verlooy, van de bekende Broodboetiek Verlooy in de Westelse deelgemeente Oevel.

"We wilden een streekspecialiteit lanceren als ode aan de streek zelf, en dan meer bepaald aan de de Merodes, de familie die Westerlo heeft gemaakt tot wat het nu nog altijd is: de parel der Kempen", zegt Bert Verlooy.

"Westerlo is een mooie gemeente, met vriendelijke mensen, een gemoedelijke maar degelijke voetbalploeg, een fameuze abdij en veel groen. Maar al eeuwen heeft Westerlo een unieke ruggengraat: de familie de Merode. Dat is ons 'geheim wapen', tot op de dag van vandaag. Bijna alle dingen waar Westerlo trots op is, zijn er gekomen dankzij de de Merodes. Wij dragen ons koekje aan hen op."

De wortels van het Huis de Merode liggen in het begin van de twaalfde eeuw in Rode nabij Düren in Duitsland, dat later Merode ging heten en zo de adellijke familie haar naam gaf. Eén tak van de familie stierf in het begin van de 18e-eeuw in Duitsland uit, maar de tweede tak leeft nog altijd voort, o.a. in Westerlo.

Deze de Merodes speelden een voorname rol in de geschiedenis van de Nederlanden en van België. De heerlijkheid Westerlo kwam in 1478 in handen van Jan IV van Merode. Zijn mannelijke afstammelingen zouden als heren en markiezen van Westerlo de hoofdlijn van het Huis de Merode verder zetten.

De familie bevat tal van markante figuren. Een voorbeeld? Xavier de Merode (1820-1874) was aartsbisschop en Minister van Oorlog van het Vaticaan. De bekende Via Nazionale in Rome werd door hem aangelegd en heette oorspronkelijk zelfs Via de Mérode.

De de Merodes behoren tot de Europese hoogadel en hebben een ongelofelijke traditie: de huidige prins Simon de Merode behoort tot de 27ste generatie de Merode, en de 23ste generatie die het kasteel van Westerlo bewoont. Hun wapenspreuk is 'Plus d'honneur que d'honneurs': meer eer dan eerbetoon.

Al zijn de Biscuits de Merode toch als eerbetoon bedoeld.

De Biscuits de Merode zijn superlekkere, pretentieloze boterkoekjes, die niettemin getuigen van het ambachtelijk vakmanschap van Bert en Willem Verlooy. Ze dragen het wapenschild van Westerlo en worden aangeboden in aantrekkelijke verpakkingen van 160 gr en zijn verkrijgbaar bij Broodboetiek Verlooy, Mechelsestraat 22, Oevel.

Een Biscuit de Merode eten, is het land van Westerlo proeven...