Het gemeentebestuur legde het 'bladkorvenplan 2015' definitief vast. In totaal diende een veertigtal inwoners een wijzigingsverzoek in voor het voorstel. Vorig jaar waren dit er nog zeventig. Na evaluatie van alle opmerkingen komen er dertien bladkorven bij. Op plaatsen waar er bladkorven komen, staan deze op 50 meter afstand. Klik HIER voor het plan.

De bladkorven verschijnen in het straatbeeld vanaf 15 oktober. De firma Krinkels werd inmiddels aangesteld om alle korven wekelijks leeg te maken.

Sinds vorig jaar werkt onze groendienst met een nieuw verdeelsysteem voor de bladkorven. Terwijl vroeger de bladkorven werden geplaatst op vraag van de bewoners, werken we vanaf nu met objectieve criteria. Het voorstelplan werd in september gepubliceerd. Wie niet akkoord ging, kreeg enkele weken de tijd om een gemotiveerd bezwaar in te dienen.

Uiteindelijk diende een veertigtal inwoners opmerkingen in. Deze hebben geleid tot enkele aanpassingen en verschuivingen. Zo komt er ook op verschillende plaatsen een bladkorf aan een solitaire grote boom.

Iedereen die een bezwaar indiende, krijgt nog een individueel antwoord. Het plan voor deze herfst en winter zal zonder wijzigingen worden uitgevoerd. Eventuele opmerkingen die we nog ontvangen, worden geëvalueerd voor het 'bladkorvenplan 2016'.

Waarom bladkorven?

Het systeem van de bladkorven helpt het gemeentebestuur om de bladeren van laanbomen langs gemeentelijke wegen eenvoudig te verzamelen en te verwijderen. Bewoners verzamelen de bladeren in de korf, een externe firma zuigt de korven eenmaal per week leeg.

De nieuwe aanpak sinds 2014

Het is onmogelijk om naast elke gemeentelijke laanboom een bladkorf te plaatsen, waardoor er op objectieve basis een voorstel werd uitgewerkt en bijgestuurd na een publieke consultatieronde. Het definitieve plan omvat het volgende:

ü We plaatsen in totaal 360 bladkorven. Deze hebben we op een objectieve manier verdeeld.

ü De bladkorven worden op de voorziene locaties geplaatst vanaf 15 oktober en verwijderd in de loop van december.

ü De groendienst selecteerde in de verschillende gehuchten in totaal een vijftigtal woonstraten met grote laanbomen (> 10 meter) en veel bladerafval. Er worden géén bladkorven geplaatst in straten met kleinere en halfgrote laanbomen. Alleen ter hoogte van de bewoning komen er in de geselecteerde straten bladkorven. Ook langs gewestwegen plaatsen we geen bladkorven.

ü We streven in de geselecteerde straten naar een afstand van 50 meter tussen de bladkorven, waardoor je maximum 25 meter moet lopen. De bladkorven komen afwisselend aan elke zijde van de straat. De bladkorven zijn niet gebonden aan een huisnummer, maar worden objectief over de lengte van de straat geplaatst.

ü De externe firma Krinkels maakt eenmaal per week alle bladkorven leeg. Deze investering garandeert de vaste wekelijkse ledigingsfrequentie.

ü Wanneer er ander groenafval in een bladkorf wordt gedeponeerd dan de bladeren van de laanbomen, dan wordt deze bladkorf meteen verwijderd. Ook bij niet-gebruik van een bladkorf wordt deze in de loop van de herfstperiode weggehaald.

Meer info: groendienst, 014 33 07 37, groendienst@gemeentemol.be