Onze N-muziekresencent Alfons Maes trok naar C-Mine @Genk voor een blitz concert van Blitzen Trapper.  'Misschien wel een van de beste bewaarde geheimen uit Portland, Oregon. Neen, dit is geen Duitse band die er nu een andere heimat op na houdt, maar een stel regelrechte Amerikanen die countryrock met indiepop verweven.

Dus Americana is hier troef en als we enkele inspiratiebronnen moeten melden, gaan we in de richting van een jonge Neil Young, enkele '70's rockers maar vooral de invloed van meneer Robert Zimmerman (Bob Dylan) is alom aanwezig.

Op hun conto staan momenteel zeventien (studio en live registraties) werkjes waaronder ook het nieuwe, 'All Across This Land', dat vorig jaar in oktober op de markt kwam.

Het was pas met 'Furr', uitgebracht op het label van Nirvana, Sub Pop Records, dat ze eigenlijk vaste voet aan de grond kregen.
Vanavond dus een exclusieve voorstelling van deze nieuwe worp en voor Vlaanderen in het cc C-Mine  Genk.

In de 'grote zaal' stond gemeld op het programma en dit bleek niet echt te kloppen. Wel in de grote zaal maar nu eigenlijk de kleinste zaal van het centrum, dus een podium op podiumvoorstelling en dit was beste gezellig.
Dus echt niet veel aanwezigen maar Eric, hun frontman, maakte enkele keren duidelijk dat dit concert een van de meest 'stille' was dat ze ooit meemaakten en daarmee bedoelden ze de attentie van het aanwezige publiek.

Vanavond dus een exclusieve albumrelease en uit dit nieuwe werk kregen we 'Rock and Roll (Was Made For You)', waarmee het concert geopend werd en later volgden nog 'Love Grow Cold', 'Let The Cards Fall', 'Across The River', 'Even If You Don't'. Allemaal steengoede composities.

Als afwisseling werd er ook getapt uit enkele vorige albums en we hoorden leuke versies uit bv. hun langspeler 'American Goldwing' nl. 'American Goldwing' en 'Love the Way You Walk Away ' waaruit bleek dat de muzikanten zeer sterk in diversiteit waren.
Als ik even rondkeek en snel een rekensommetje maakte, kwam ik misschien niet verder dan een dikke 100-tal aanwezigen maar kennelijk had de band daar geen probleem mee wat ze bleven op hetzelfde kwalitatieve elan hun show verder afwerken.

Tot nu toe kregen we echte doordachte countryrock met wat indiepop invloeden en het enige wat me die avond stoorde, waren de speciale effecten die ze in sommige van hun nummers verweven hebben. De Moog synthesiser trad bij enkele van deze liedjes een beetje teveel op het voorgrond.

Ook uit hun album 'Furr' kregen we enkele knappe songs te horen, niet meteen hitgevoelige songs maar dankzij de stem van hun frontman, die bijwijlen sterk aan een jonge Bob Dylan deed terugdenken, kregen we zeldzame momenten die ons nog lang zullen bijblijven maar een spontane reactie van het publiek bleef uit. Zoals het meer voorkomt in België zat het publiek er bij en keek ernaar, dus meer niet.

Tegen de klok van 21:45 zat het grootste deel van de show er op, met 'Thirsty Man' (uit VII) en 'Big Black Bird' (ep Black River Killer) zat het er weer op. Na een toch enkele minuten durende "We want more" verschenen enkele muzikanten weer op het podium en vier bisnummers volgden, twee unplugged nl. het van Townes Van Zandt geleende 'If I Needed You' en 'Across The River' en voor de twee laatste songs verschenen de overige bandleden weer op de bühne en werden we verrast op 'Even If You Don't (uit All Across This Land) en 'Wild Mountain Nation' uit het gelijknamige album.

Zeer leuke show maar helaas voor hen maar een handvol geïnteresseerden. Een band die zeker niet zou misstaan op een van de komende zomerfestivals hier ten lande en elders...

Line-up:
Eric Earley (lead vocals, gitaar, mondharmonica, banjo)
Erik Menteer (lead en rhythm gitaar, moog synthesizer, percussie)
Brian Adrian Koch (drums, backing vocals, mondharmonica)
Michel Van Pelt (bass, percussie, harmonica, vogelfluitje)
Marty Marquis (rhythm gitaar, keyboards, percussie)

www.c-minecultuurcentrum.be

Setlist:
Rock and Roll (Was Made For You)
Ever Loved Once
Sadie
Fletcher
Love Grow Cold
Not Your Lover
American Gold Wing
God & Suicide
Black River Killer
Love the Way You Walk Away
Lady on the Water
Furr
Let The Cards Fall
Thirsty Man
Big Black Bird
Encores
If I Needed You (Townes Van Zandt cover)
Across The River
Even If You Don't
Wild Mountain Nation

Alfons Maes © / NNieuws