Bomen vertellen verhalen. Boom van het Jaar 2016 gaat op zoek naar de boom met het mooiste verhaal. Vlaanderen staat vol bomen. Oude en jonge. Dikke en dunne. Kleintjes en héle hoge.

Bomen met nesten, met holen, met zwammen en met korstmossen. Met hartjes in hun schors. Met prikkeldraad tegen hun stam genageld, of kruisjes of kappelletjes hoger op hun bast. Sommige hebben zelfs kogels in hun buik... En men fluistert dat hier zelfs een boom staat waaronder Caesar nog heeft gerust! Zou de Romeinse veroveraar daar bedacht hebben dat de Belgen de dappersten aller Galliërs waren... ?

Mochten onze bomen kunnen spreken, ze zouden nogal wat te vertellen hebben. Want sommige onder hen staan al eeuwenlang te kijken naar wat er rondom hen gebeurt.

Boom van het Jaar 2016 gaat op zoek naar het verhaal achter die bomen. Meedoen is simpel: tot 30 juni kan iedereen die dat wil zijn of haar boom nomineren op de website www.boomvanhetjaar.be. Je vertelt ons zijn verhaal en voegt een foto toe. En je bent vertrokken met je boom.

Tijdens de zomervakantie zal de vakjury 7 finalisten onder de ingediende bomen selecteren. Elk van die finalisten wordt een ster: een professionele fotoshoot en een grondige beschrijving van zijn verhaal worden op de website geplaatst, zodat iedereen kan zien over welke prachtexemplaren het wel gaat, en welke avonturen ze hebben beleefd.

Vanaf de eerste schooldag is het weer aan het grote publiek, want tijdens de maand september kan iedereen stemmen voor zijn of haar favoriete boom. We rekenen erop dat flink reclame wordt gemaakt voor die finalisten.

En de winnaar is...

Tijdens de Week van het Bos in oktober 2016 wordt dan bekendgemaakt welke boom wint en een jaar lang de titel 'Boom van het Jaar' mag dragen. Kers op de taart: de winnende boom zal volgend jaar als Belgische inzending meedingen naar de Europese titel van 'European Tree of the Year'!

Maar de 'Boom van het Jaar' wint zelf ook: een professionele boomverzorging uitgevoerd door experts (een snoeibeurt, een verankering of een standplaatsverbetering, afhankelijk van de noden van de boom en natuurlijk in overleg met de eigenaar).

Uiteraard, als de boom vitaal en kerngezond is en dus geen extra zorgen nodig heeft, blijven we ervan af en wordt een corresponderend bedrag geïnvesteerd in groenmaatregelen in de omgeving: de aanplant van een nieuwe boom, de installatie van een zitbank of de inrichting van een speelbos.

Met Boom van het Jaar willen de initiatiefnemers bijdragen tot het vergroten het boordnodige draagvlak voor de zorg voor opmerkelijke bomen. Opmerkelijke bomen vertellen ons opmerkelijke verhalen, van vandaag of lang geleden.

Maar ze blijven alleen maar overeind wanneer wij, generatie na generatie, bewust rekening met hen houden en zorg voor hen dragen. De Boom van het Jaar wordt geïnspireerd door de bestaande wedstrijd 'European Tree of the Year', een initiatief dat oorspronkelijk werd opgestart in Tsjechië en dat op Europees niveau door de Environmental Partnership Association in samenwerking met ELO (European Landowners Organisation) georganiseerd wordt, en waaraan nu 15 Europese landen deelnemen.

In voorgaande jaren hebben bv. de Nagelboom in Voeren (2014) en de Grote Eik van Liernu (2015) zich Belgische Boom van het Jaar mogen noemen.

Boom van het Jaar is een initiatief van de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu, Landelijk Vlaanderen, Agentschap voor Natuur en Bos, the European Land Owners' Association ELO, de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij, de Koepel van de Bosgroepen, en BOS+. Hoofdsponsor is het Fonds Baillet Latour (www.fondsbailletlatour.com), en de prijzen worden aangeboden door Bomen Beter Beheren (www.bomenbeterbeheren.org), de vereniging van Vlaamse boomverzorgers, en door LandMax (www.landmax.be).