Zaterdag vierde het brandweerkorps van Kasterlee zijn patrones Sint-Barbara. Dit is een gelegenheid waarbij dienstchef Lt. ing. Luc Faes terugblikte op het voorbije werkjaar en burgemeester Ward Kennes de beleidslijnen voor de nabije toekomst uitzette.

Dit jaar was het een speciale editie. Over enkele weken houden overal de gemeentelijke brandweerkorpsen op te bestaan. Zij kantelen dan in een zonaal verband. Kasterlee vormt vanaf 1 januari 2015 samen met 11 anderen gemeenten de Hulpverleningszone Taxandria die 10 korpsen, 11 kazernes, 460 brandweermannen en meer dan 100 brandweervoertuigen omvat.

Als voorzitter van de brandweerzone wijdde burgemeester Kennes zijn jaarlijkse toespraak volledig aan de zonevorming. De start van deze zone is immers een indrukwekkende administratieve, budgettaire en politieke operatie waarvan de impact en het belang tot nu toe bij velen niet is doorgedrongen.

In mei jl. werd de nieuwe brandweerkazerne op de hoek van de Noord-Zuidlaan en de Lichtaartsebaan in gebruik genomen. Deze infrastructuur biedt alle faciliteiten om er zowel het officiële gedeelte als de feestmaaltijd te organiseren. Daarom wordt de vertrouwde setting van het gemeentehuis verlaten en gaat de viering hier nu voor het eerst door.

Primeur voor deze viering was ook de ingebruikname van de fitnessruimte. Commandant Luc Faesen : 'De laatste dagen is er hard gewerkt om deze klaar te krijgen. De toestellen werden aangekocht met de opbrengsten van de brandweerfeesten (afscheid oude kazerne) en de opendeurdag van de nieuwe kazerne. Voortaan zullen de brandweermannen in eigen huis hun conditie op peil kunnen houden en dat 24/24ui'.   Foto's Jo Stoop / NNieuws.