De brandweerzone Kempen organiseert op donderdag 19 juni een grootwatertransport in samenwerking met het Studiecentrum voor Kernenergie, JRC-IRMM en Belgoprocess. De brandweer gaat tussen Sas VI en Sas VII langs het kanaal Bocholt – Herentals zo snel mogelijk een watertransport aanleggen van 3,5 kilometer. Bedoeling is om 4.000 liter water per minuut uit het kanaal op te pompen. Enkele kilometers verder wordt het water met een waterkanon opnieuw in het kanaal gespoten. Het gaat om één van de grootste oefeningen voor grootwatertransport ooit georganiseerd in onze regio.

Bij omvangrijke incidenten is het belangrijk om zeer snel over grote afstanden enorme hoeveelheden water te kunnen aanvoeren. Dergelijke grootwatertransporten vragen heel wat vakmanschap van de brandweer en vereisen ook een nauwe samenwerking tussen verschillende korpsen. Zo omvat een grootwatertransport het aaneenschakelen van verschillende autopompen die het water telkens verder stuwen. De oefening omvat zowel de technische handelingen als de onderlinge communicatie.

Deelnemers

In totaal neemt een veertigtal brandweerlui deel aan de oefening. Naast Mol hebben de openbare brandweerkorpsen van Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout en Westerlo hun deelname bevestigd. Naast de deelnemende korpsen zijn er verschillende evaluatoren en waarnemers aanwezig.

Waarom deze locatie?

De locatie langs het kanaal Bocholt – Herentals werd niet toevallig uitgekozen. Zo bouwde het SCK•CEN onlangs langs dit kanaal twee kades, specifiek om de toegang tot het kanaal voor het oppompen van grote hoeveelheden water te vergemakkelijken. De kades liggen in de nabijheid van de nucleaire bedrijven en een enorm bosgebied. De test voor het grootwatertransport en de kades passen bovendien perfect in de maatregelen die volgen uit de federale stresstests die de nucleaire bedrijven onlangs ondergingen.

Bedrijfsbrandweer

Ook de bedrijfsbrandweren van het SCK•CEN en JRC-IRMM nemen deel aan de uitoefening. Deze korpsen zullen aan het einde van het grootwatertransport mee het water verspreiden via een autopomp, meteen een mooie kans voor het SCK•CEN om hun nieuw brandweermaterieel uit te testen.

Privéweg

Het grootwatertransport vindt plaats op de privéweg van het SCK•CEN langs het kanaal. Deze wordt volledig afgesloten van 9 tot 16 uur. De weg gaat langs beide kanten dicht ter hoogte van Sas VI en de ingang van de privéweg in de Retiebaan.