Woensdagnamiddag is in Geel de nieuwe provinciale fietsbrocjhure 'Sporen in het Zand' voorgesteld. De brochure is een initiatief van de provincie Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en erfgoedcel k.ERF. De fietsbrochure 'Sporen in het Zand – fietsen door de geschiedenis van de Kempense Landduinen'. telt 3 fietslussen.  Maar ze vinden er vooral veel weetjes en verhalen in over het Kempense landschap van vroeger en nu, geïllustreerd met kaart- en fotomateriaal uit verschillende archieven.

Meer dan purperen hei

De Kempen? Dat is het land van purperen hei, dennenbossen en zand. Met de brochure 'Sporen in het zand' willen de initiatiefnemers iedereen uitdagen om zelf te ontdekken of dit typische beeld van de Kempen strookt met de werkelijkheid. "Binnen de provincie Antwerpen loopt momenteel een groot strategisch project rond het landduinenlandschap in de gemeenten Balen, Geel, Meerhout en Mol. Dit gebied met landduinen, vennen, beekvalleien en broekbossen is op vlak van natuur een topgebied en daarom terecht beschermd door Europa. De landduinenregio herbergt ook heel wat monumenten, historische relicten en prachtige volksverhalen. Eén van onze doelen is ervoor zorgen dat inwoners maar ook toeristen het landschap induiken en deze streek in al zijn glorie ontdekken," licht Lieve Janssens van de provincie Antwerpen toe.

Voor de uitwerking van de brochure kon de provincie Antwerpen rekenen op de steun van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete (RLKGN) en erfgoedcel k.ERF. Met behulp van de lokale heemkringen, archieven, natuurverenigingen en de toeristische sector selecteerden en beschreven ze meer dan 30 waardevolle plekken. "In deze regio vind je bijna om iedere hoek bijzondere landschapselementen, zoals knoteiken, elzensingels en pittoreske kerkpadjes. Maar ook unieke gebieden zoals de stuifduinen van de Keiheuvel en het eeuwenoude landschap van Geel-Bel" vertelt Bas Van der Veken van RLKGN. "En bij zo'n fantastisch landschap horen uiteraard ook straffe verhalen," vult Janna Lefevere van k.ERF aan. "Verhalen over vreemde veldkruisen, mysterieuze maskers ingemetseld in kerkentorens, ondergrondse gangen en dolgedraaide molenaars. Stof genoeg dus om te speuren en te 'sporen' in het Kempense Zandland!"

'Sporen in het zand' is vanaf 15 juli beschikbaar via de toeristische diensten van Balen, Geel, Meerhout en Mol. De brochure bevat een fietskaart met drie fietslussen tussen de 20 en 50 kilometer die het netwerk van fietsknooppunten volgt. Op die fietskaart staan nummers die verwijzen naar plaatsen en verhalen beschreven en geïllustreerd in de brochure. De brochure is ook online beschikbaar.

Meer weten? Lieve.JANSSENS@provincieantwerpen.be | www.provincieantwerpen.be | www.rlkgn.be | www.erfgoedcelkerf.be

Over RLKGN: Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete zet zich in voor het streekeigen karakter en het vrijwaren van de typische natuur- en landschapswaarden van de streek, zoals het heropwaarderen van trage wegen, het herstellen van poelen en kleinschalige landschaps-elementen. Het werkingsgebied van RLKGN telt 18 gemeenten en strekt zich uit over de valleien van de Kleine Nete, de Grote Nete en de Aa. Samen met de deelnemende gemeenten, natuurverenigingen en organisaties uit landbouw, jacht en recreatie werken wij aan een waardevol landschap.

Contact RLKGN | Bureau RLKGN, Lichtaartsebaan 45, 2460 Kasterlee | 014 852 514 | info@rlkgn.be | www.rlkgn.be

Over k.ERF| k.ERF is kort voor 'Kempisch erfgoed'. K.ERF is een intergemeentelijk samenwerkingsverband rond cultureel erfgoed tussen de gemeentes Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie. De coördinatie van de culturele erfgoedwerking gebeurt door de erfgoedcel k.ERF die gevestigd is in Geel. K.ERF ondersteunt erfgoedprojecten en verenigingen die zich inzetten voor het lokale Kempische erfgoed.

www.erfgoedcelkerf.be

Contact k.ERF | Erfgoedcel k.ERF | Janna Lefevere | 0498 17 14 76 | janna@erfgoedcelkerf.be of info@erfgoedcelkerf.be