De UEFA heeft de dertien speelsteden bekendgemaakt die in 2020 wedstrijden mogen huisvesten tijdens het Europees kampioenschap voetbal. Brussel is er één van. Dat betekent dat er voor de derde keer in de geschiedenis EK-wedstrijden zullen worden gespeeld in ons land, na 1972 en 2000.

Om de zestigste verjaardag van het EK te vieren wordt EURO 2020 in dertien verschillende steden gespeeld, een unicum in de voetbalgeschiedenis. Een lange lijst van kandidaten werd eerst uitgezuiverd tot negentien en uiteindelijk blijven er dertien van over.

Een EK in 13 steden is een geniaal idee, want zo krijgen kleine landen die anders uit de boot zouden vallen de kans om zich met een stadion kandidaat te stellen

"Een EK in dertien steden is een geniaal idee, want zo krijgen kleine landen die anders uit de boot zouden vallen de kans om zich met een stadion kandidaat te stellen", zegt Alain Courtois, de voorzitter van EURO Brussels 2020.

Brussel beschikt over een "standard package", dat wil zeggen dat het drie groepswedstrijden en een kwart- of achtste finale mocht houden. Uiteindelijk zijn het drie groepswedstrijden en een achtste finale geworden.

De concurrentie kwam van München, Londen, Skopje, Bakoe, Minsk, Sofia, Kopenhagen, Glasgow, Bilbao, Boedapest, Jeruzalem, Rome, Amsterdam, Cardiff, Dublin, Boekarest, Sint-Petersburg en Stockholm. Skopje, Minsk, Sofia, Jeruzalem, Cardiff en Stockholm zijn de afvallers.

"We willen bij de dertien zijn en willen ook de openingswedstrijd, die wel pas in 2016 wordt toegewezen", had Courtois vooraf gezegd. "Als ons dat lukt, zullen alle ogen van de hele wereld op Brussel gericht zijn."

De gelukkige steden:

  1. Londen: twee halve finales en de finale
  2. München: drie groepsduels en 1 kwartfinale
  3. Bakoe: drie groepsduels en 1 kwartfinale
  4. Sint-Petersburg: drie groepsduels en 1 kwartfinale
  5. Rome: drie groepsduels en 1 kwartfinale
  6. Kopenhagen: drie groepsduels en 1 achtste finale
  7. Boekarest: drie groepsduels en 1 achtste finale
  8. Amsterdam: drie groepsduels en 1 achtste finale
  9. Dublin: drie groepsduels en 1 achtste finale
  10. Bilbao: drie groepsduels en 1 achtste finale
  11. Boedapest: drie groepsduels en 1 achtste finale
  12. Brussel: drie groepsduels en 1 achtste finale
  13. Glasgow: drie groepsduels en 1 achtste finale.

Er waren twee kandidaten voor het pakket met de halve finales en de finale: München en Londen. Het is uiteindelijk Londen geworden, nadat München zijn kandidatuur net voor de stemprocedure had teruggetrokken. In 2016 maakt de UEFA bekend wie de openingswedstrijd mag organiseren.