Op dinsdag 27 september staat de goedkeuring van de jaarrekening 2015 op de agenda van de gemeenteraad van Kasterlee. Op basis van deze rekeninguitslag kan het bestuur de begroting voor 2017 verder vorm geven. Daarnaast zal de nieuwbenoemde financieel beheerder ook haar eed afleggen op de gemeenteraad.

Voor 2015 kan de gemeente rekenen op een aantal eenmalige budgettaire meevallers, waardoor de gemeente Kasterlee minder werk zal hebben bij haar begrotingsopmaak dan de federale regering. In totaal gaat het over een bonus van ca. 3 miljoen euro. Een budgettaire meeropbrengst van bijna 1 miljoen euro is te danken aan gunstige beleggingsresultaten uit het verleden, die nog niet allemaal in opbrengsten waren opgenomen.

Met de hulp van het audit- en consultingbedrijf EY (voorheen Ernst&Young) zijn alle correctieboekingen opgemaakt, en na akkoord van het Agentschap Binnenlands Bestuur ook uitgevoerd.

Daarnaast hebben we de voorzieningen voor RSZ-bijdragen, die de voorbije jaren waren opgeklommen tot een belangrijk bedrag, sterk kunnen afbouwen. Op vraag van Kasterlee heeft de RSZ een controle uitgevoerd op de aangelegde reserve, en is tot het besluit gekomen dat ca. 1,6 miljoen euro in opbrengst mag geboekt worden, omdat deze niet meer overeenstemmen met door haar opvraagbare bedragen.

Tenslotte is er nog een meevaller van ongeveer 0,4 miljoen euro ten gevolge van diverse personeelssubsidies.
Deze meeropbrengsten zijn eenmalig, maar zorgen er wel voor dat de voorziene leningen ten belope van 3 miljoen euro uit het meerjarenplan kunnen geschrapt worden.